Pasta z bakłażana to prosty sposób na zdrową przekąskę, której przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a przyniesie wiele korzyści smakowych oraz zdrowotnych. - Bakłażany znane są ze swoich dobroczynnych właściwości dla organizmu, są bowiem bogatym źródłem cennych pierwiastków: fosforu, wapnia, żelaza oraz witamin: A, C i z grupy B.
Dodatkowo mają dużo błonnika, są niskokaloryczne, wspomagają przemianę materii, a także obniżają poziom cholesterolu – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. Pastę z bakłażanów można podawać z dietetycznymi grzankami.

Składniki:
-    1/2 bakłażana
-    6 czarnych oliwek
-    1 ząbek czosnku
-    4 łyżki posiekanego szczypiorku
-    3 łyżki soku z cytryny
-    gęsty jogurt naturalny
-    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-    grzanki dietetyczne (np. Fibroki)

Sposób przygotowania:

    Bakłażany pokroić na cienkie plastry, osolić i odstawić na 15 minut. Posiekać drobno oliwki i czosnek, posypać solą i włożyć do salaterki, a następnie rozgnieść składniki łyżką. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem; podsmażyć z dwóch stron, na średnio rozgrzanej patelni, na minimalnej ilości oliwy, aż zmięknie i zbrązowieje. Bardzo drobno posiekać i włożyć do salaterki. Dodać posiekany szczypiorek do reszty składników, skropić sokiem z cytryny, następnie wymieszać. Dodać jogurt w takiej ilości aby uzyskać gęstą pastę.
Pastę nakładać na grzanki.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bakłażan
Ile kalorii ma bakłażan
Ile kalorii ma kotlet mielony
Goździk na ból zęba

Wersja do druku