Pasta z bakłażana i oliwek
Spis treści
Autor
Pasta z bakłażana to prosty sposób na zdrową przekąskę, której przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a przyniesie wiele korzyści smakowych oraz zdrowotnych. - Bakłażany znane są ze swoich dobroczynnych właściwości dla organizmu, są bowiem bogatym źródłem cennych pierwiastków: fosforu, wapnia, żelaza oraz witamin: A, C i z grupy B.

Dodatkowo mają dużo błonnika, są niskokaloryczne, wspomagają przemianę materii, a także obniżają poziom cholesterolu – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. Pastę z bakłażanów można podawać z dietetycznymi grzankami.
Składniki:
- 1/2 bakłażana
- 6 czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki soku z cytryny
- gęsty jogurt naturalny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- grzanki dietetyczne (np. Fibroki)
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokroić na cienkie plastry, osolić i odstawić na 15 minut. Posiekać drobno oliwki i czosnek, posypać solą i włożyć do salaterki, a następnie rozgnieść składniki łyżką. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem; podsmażyć z dwóch stron, na średnio rozgrzanej patelni, na minimalnej ilości oliwy, aż zmięknie i zbrązowieje. Bardzo drobno posiekać i włożyć do salaterki. Dodać posiekany szczypiorek do reszty składników, skropić sokiem z cytryny, następnie wymieszać. Dodać jogurt w takiej ilości aby uzyskać gęstą pastę.
Pastę nakładać na grzanki.
Ile kalorii ma bakłażan
Ile kalorii ma kotlet mielony
Goździk na ból zęba
Wersja do druku

Dodatkowo mają dużo błonnika, są niskokaloryczne, wspomagają przemianę materii, a także obniżają poziom cholesterolu – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. Pastę z bakłażanów można podawać z dietetycznymi grzankami.
Składniki:
- 1/2 bakłażana
- 6 czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki soku z cytryny
- gęsty jogurt naturalny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- grzanki dietetyczne (np. Fibroki)
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokroić na cienkie plastry, osolić i odstawić na 15 minut. Posiekać drobno oliwki i czosnek, posypać solą i włożyć do salaterki, a następnie rozgnieść składniki łyżką. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem; podsmażyć z dwóch stron, na średnio rozgrzanej patelni, na minimalnej ilości oliwy, aż zmięknie i zbrązowieje. Bardzo drobno posiekać i włożyć do salaterki. Dodać posiekany szczypiorek do reszty składników, skropić sokiem z cytryny, następnie wymieszać. Dodać jogurt w takiej ilości aby uzyskać gęstą pastę.
Pastę nakładać na grzanki.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bakłażanIle kalorii ma bakłażan
Ile kalorii ma kotlet mielony
Goździk na ból zęba
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�