Szaszłyki z kurczaka z ryżem z dodatkiem mięty, limonki i żurawiny
Spis treści
Autor
Szaszłyki z kurczaka z ryżem z dodatkiem mięty, limonki i żurawiny
Składniki na 4 porcje:
Szaszłyk z kurczakiem:
400 g piersi kurczaka bez kości
1 łyżka stołowa oleju
Sól, pieprz
1 limonka
150 ml bulionu drobiowego (błyskawicznego)
Szpikulce do szaszłyków
Ryż:
200 g ryżu długoziarnistego
Sól
3 łyżki stołowe oleju
Pęczek cebulki dymki
30 g orzechów włoskich
80 suszonych żurawin
6 gałązki mięty
1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kwadraciki. Olej zmieszać z solą i pieprzem, a następnie natrzeć nim kawałki kurczaka. Limonkę umyć i pokroić na plasterki. Kostki kurczaka i plastry limonki nabić na szpikulce. Przykryć i wstawić do lodówki.
2. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Olej podgrzać na teflonowej patelni i smażyć odcedzony ryż przez ok. 5 minut. Cebulkę dymkę umyć i pokroić na małe kawałki.
Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Cebulkę dymkę, orzechy i żurawiny dodać do ryżu, a następnie smażyć wszystko przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Miętę umyć, osuszyć, pociąć na małe kawałki i dodać do ryżu. Podtrzymywać ciepło.
3. Szaszłyki smażyć na patelni teflonowej przez ok. 8-10 minut. Do soku, który pozostał na patelni dodać bulion z kurczaka i zmieszać z ryżem. Podawać szaszłyki z ryżem.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 458 kcal / 1912 kJ
Białko: 28,8g
Tłuszcz: 13,1 g
Węglowodany: 57 g
Wersja do druku
Składniki na 4 porcje:
Szaszłyk z kurczakiem:
400 g piersi kurczaka bez kości
1 łyżka stołowa oleju
Sól, pieprz
1 limonka
150 ml bulionu drobiowego (błyskawicznego)
Szpikulce do szaszłyków
Ryż:
200 g ryżu długoziarnistego
Sól
3 łyżki stołowe oleju
Pęczek cebulki dymki
30 g orzechów włoskich
80 suszonych żurawin
6 gałązki mięty
1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kwadraciki. Olej zmieszać z solą i pieprzem, a następnie natrzeć nim kawałki kurczaka. Limonkę umyć i pokroić na plasterki. Kostki kurczaka i plastry limonki nabić na szpikulce. Przykryć i wstawić do lodówki.
2. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Olej podgrzać na teflonowej patelni i smażyć odcedzony ryż przez ok. 5 minut. Cebulkę dymkę umyć i pokroić na małe kawałki.
Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Cebulkę dymkę, orzechy i żurawiny dodać do ryżu, a następnie smażyć wszystko przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Miętę umyć, osuszyć, pociąć na małe kawałki i dodać do ryżu. Podtrzymywać ciepło.
3. Szaszłyki smażyć na patelni teflonowej przez ok. 8-10 minut. Do soku, który pozostał na patelni dodać bulion z kurczaka i zmieszać z ryżem. Podawać szaszłyki z ryżem.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 458 kcal / 1912 kJ
Białko: 28,8g
Tłuszcz: 13,1 g
Węglowodany: 57 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn