A wiesz jak działa owies

Owies jest dużo „młodszy stażem” niż jęczmień czy pszenica, ponieważ pojawił się kilka tysięcy lat później. Istnieje aż trzydzieści pięć gatunków owsa, z czego większość stanowią rośliny uprawne. Owies rosnący dziko występuje w Azji Środkowej i w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jedynym nieuprawianym gatunkiem owsa jest owies głuchy, traktowany jako chwast.
Najstarsze ślady hodowli owsa zostały odnalezione w Szwajcarii z epoki brązu. Był to owies szorstki. W Polsce po raz pierwszy pojawił się owies głuchy mniej więcej 700 lat p.n.e. w słynnym Biskupinie. Jednak prawdziwy boom na hodowlę owsa nastąpił w VIII wieku. Droga owsa do Europy jest długa i zaskakująca, ponieważ zawitał do niej prosto z Azji w towarzystwie pszenicy. Owies szybko okazał się konkurencyjny dla pozostałych zbóż. W regionach, w których gleba i klimat nie sprzyjały uprawie zbyt silnie, rósł zaskakująco dobrze.
Słynie on ze swoich właściwości chemicznych. Stosuje się go w różnych dziedzinach, takich jak przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny, chemiczny, dietetyka i lecznictwo. Możemy znaleźć go w płatkach owsianych, ciastkach, generalnie we wszystkich produktach przygotowywanych przy użyciu mąki owsianej. Mąka ta jest o wiele zdrowsza od mąki pszennej, a to z powodu zdrowotnych właściwości owsa.
– Bardzo korzystne jest włączenie owsa i produktów owsianych do diety między innymi przez osoby chore na cukrzycę tłumaczy Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk Sante. – Mają one niski indeks glikemiczny, co sprawia, że wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego odbywa się znacznie wolniej, a jej stężenie we krwi po ich spożyciu stabilne.
Owies jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jednak w otrębach owsianych w przeciwieństwie do pszennych występuje głównie błonnik rozpuszczalny, który zawiera bardzo korzystne dla zdrowia beta-glukany. Są one odpowiedzialne za usuwanie kwasów żółciowych z jelit, a więc – co za tym idzie – również za zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. Powinny o tym pamiętać osoby cierpiące na otyłość i zagrożone chorobami serca.
Oprócz tego owies i produkty owsiane dostarczają antyoksydantów (neutralizujących działanie wolnych rodników), w tym witaminy E. Odgrywa ona istotną rolę, gdyż chroni przed miażdżycą oraz tworzeniem się zakrzepów. Na to ostatnie są szczególnie podatni palacze i wszyscy ci, którzy mają problem z wysokim ciśnieniem krwi.
Owies posiada aż dwa razy więcej tłuszczu niż inne zboża, co sprawia, że charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Przy jego regularnym spożywaniu mamy po prostu więcej energii do pracy i działania. Tłuszcze zawarte w owsie to w głównej mierze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Co ważne, odpowiadają również za przyswajanie witaminy E.
Owies jest nie tylko źródłem witaminy E, ale także witamin z grupy B, magnezu, cynku i selenu. Wszystkie te składniki mają niebagatelne znaczenie, bo wzmacniają układ odpornościowy i wpływają uspokajająco. Powinny wziąć to pod uwagę szczególnie osoby o nerwowym usposobieniu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułka z kruszonkąIle kalorii ma bułka pszenna wrocławska
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas