Studencie, zadbaj o swój umysł
Spis treści
Autor
Koniec wakacji i początek roku akademickiego to czas kiedy trzeba powrócić do systematycznej nauki i wzmocnić koncentrację. Pomocna może okazać się odpowiednia dieta, która przygotuje umysł do wytężonej pracy.
Powrót na studia zbiega się z początkiem jesieni, co tylko zwiększa problemy z przystosowaniem się do nowych zajęć oraz koniecznością intensywnej nauki. Jesienna aura powoduje, że jesteśmy bardziej ospali i mamy mniej energii. Prostym sposobem na wzmocnienie pracy mózgu jest odpowiednia dieta, bogata w składniki, które usprawnią koncentrację i zdolności uczenia się.
Warzywa i owoce
Studenci oprócz tego, że intensywnie pracują umysłowo, są zazwyczaj również aktywni fizycznie. Uprawiają sporty, często podróżują lub łączą studia z pracą, dlatego ich dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. - Ważne, aby codzienne posiłki takich osób były spożywane regularnie, co 3 godziny, najlepiej pięć razy dziennie i składały się z produktów bogatych w białko, złożone węglowodany, owoce oraz warzywa – mówi Karolina Żmuda, dietetyk z Centrum Naturhouse. W jadłospisie studenta powinny znaleźć się m.in. banany, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, dostarczają energii i poprawiają pamięć, owoce jagodowe zawierające flawonoidy, a także gruszki, wzmacniające układ nerwowy, będące źródłem wielu cennych minerałów - potasu, magnezu, wapnia, żelaza, czy jodu.
Orzechy i węglowodany
Na poprawę koncentracji nieoceniony wpływ mają włoskie orzechy, z uwagi na duże ilości magnezu i witaminy E. Przynajmniej raz w tygodniu w jadłospisie osób uczących powinny pojawić się ryby, bogate w kwasy omega 3, które znane są ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Dietetycy zalecają także spożywanie węglowodanów złożonych w postaci kaszy, pełnoziarnistego pieczywa, otrębów oraz warzyw strączkowych. Odpowiednią przekąską w trakcie nauki będą suszone owoce czy pestki słonecznika i dyni, zawierające cenne składniki mineralne, uzupełniające wszelkie niedobory w organizmie. Receptą na stres są produkty bogate w magnez (migdały, gorzka czekolada), które wspomagają pracę mózgu i łagodzą skutki zmęczenia.
Zielona herbata i woda mineralna
Regularne dostarczanie magnezu ma szczególne znaczenie w przypadku osób spożywających nadmierne ilości kawy, która wypłukuje z organizmu ten wartościowy pierwiastek, a także przyczynia się do zaburzeń snu i spadku koncentracji. - Dobrym zamiennikiem jest zielona herbata, która również zawiera kofeinę, przez co znana jest ze swoich właściwości pobudzających, ale przede wszystkim ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie – m.in. oczyszcza organizm z toksyn – dodaje dietetyk z Naturhouse. Popularne, słodkie napoje gazowane warto zastąpić naturalnymi sokami z warzyw, bez dodatku cukru. Zawierają one dużo błonnika, przez co wypełniają żołądek i dają uczucie sytości, dlatego są dobrym sposobem na zaspokojenie głodu między zajęciami. W torbie każdego studenta powinna się także znaleźć butelka wody mineralnej, która dzięki licznym minerałom pozwala zachować równowagę organizmu.
Wersja do druku
Powrót na studia zbiega się z początkiem jesieni, co tylko zwiększa problemy z przystosowaniem się do nowych zajęć oraz koniecznością intensywnej nauki. Jesienna aura powoduje, że jesteśmy bardziej ospali i mamy mniej energii. Prostym sposobem na wzmocnienie pracy mózgu jest odpowiednia dieta, bogata w składniki, które usprawnią koncentrację i zdolności uczenia się.
Warzywa i owoce
Studenci oprócz tego, że intensywnie pracują umysłowo, są zazwyczaj również aktywni fizycznie. Uprawiają sporty, często podróżują lub łączą studia z pracą, dlatego ich dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. - Ważne, aby codzienne posiłki takich osób były spożywane regularnie, co 3 godziny, najlepiej pięć razy dziennie i składały się z produktów bogatych w białko, złożone węglowodany, owoce oraz warzywa – mówi Karolina Żmuda, dietetyk z Centrum Naturhouse. W jadłospisie studenta powinny znaleźć się m.in. banany, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, dostarczają energii i poprawiają pamięć, owoce jagodowe zawierające flawonoidy, a także gruszki, wzmacniające układ nerwowy, będące źródłem wielu cennych minerałów - potasu, magnezu, wapnia, żelaza, czy jodu.
Orzechy i węglowodany
Na poprawę koncentracji nieoceniony wpływ mają włoskie orzechy, z uwagi na duże ilości magnezu i witaminy E. Przynajmniej raz w tygodniu w jadłospisie osób uczących powinny pojawić się ryby, bogate w kwasy omega 3, które znane są ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Dietetycy zalecają także spożywanie węglowodanów złożonych w postaci kaszy, pełnoziarnistego pieczywa, otrębów oraz warzyw strączkowych. Odpowiednią przekąską w trakcie nauki będą suszone owoce czy pestki słonecznika i dyni, zawierające cenne składniki mineralne, uzupełniające wszelkie niedobory w organizmie. Receptą na stres są produkty bogate w magnez (migdały, gorzka czekolada), które wspomagają pracę mózgu i łagodzą skutki zmęczenia.
Zielona herbata i woda mineralna
Regularne dostarczanie magnezu ma szczególne znaczenie w przypadku osób spożywających nadmierne ilości kawy, która wypłukuje z organizmu ten wartościowy pierwiastek, a także przyczynia się do zaburzeń snu i spadku koncentracji. - Dobrym zamiennikiem jest zielona herbata, która również zawiera kofeinę, przez co znana jest ze swoich właściwości pobudzających, ale przede wszystkim ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie – m.in. oczyszcza organizm z toksyn – dodaje dietetyk z Naturhouse. Popularne, słodkie napoje gazowane warto zastąpić naturalnymi sokami z warzyw, bez dodatku cukru. Zawierają one dużo błonnika, przez co wypełniają żołądek i dają uczucie sytości, dlatego są dobrym sposobem na zaspokojenie głodu między zajęciami. W torbie każdego studenta powinna się także znaleźć butelka wody mineralnej, która dzięki licznym minerałom pozwala zachować równowagę organizmu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają ciastka migdaloweWersja do druku
Szukaj
Co zrobić z jabłek?
Jabłka to niezwykle wszechstronny owoc, który można wykorzystać do przygotowania różnorodnych przetworów, cieszących podniebienie prze
Śluz ślimaka niezwykły składnik koreańskich kosmetyków
Koreańska pielęgnacja skóry od lat fascynuje miłośników beauty na całym świecie. Innowacyjne formuły, niestandardowe składniki i obietnica promiennej
Wyposażenie lodziarni – jak wybrać odpowiednie urządzenia do przechowywania i prezentacji lodów?
Prowadzenie lodziarni to nie tylko praca nad doskonaleniem receptury lodów, ale także umiejętność doboru wyposażenia, które zapewni idealne w
Jak wybrać baterię wannową oraz deszczownicę?
Dzięki bogatemu asortymentowi wyposażenia łazienek możemy dziś stworzyć funkcjonalną przestrzeń. Pomagają nam w tym nowoczesne i eleganckie baterie wan
Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia
Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Świ