Magiczna moc oliwy z oliwek
Historia
W starożytności drzewo oliwne stanowiło symbol pokoju, urodzaju, i zwycięstwa, a wzmianki o nim pojawiają się w najstarszych legendach i mitach. W mitologii greckiej drzewo oliwne uznawane jest za dar od bogini Ateny, a na jej cześć nazwane zostało miasto, w którym wyrosło. Rzymianie natomiast swoją pierwszą oliwkę zawdzięczają bogini Minewrze. W Starym Testamencie oznaką końca potopu była gołębica powracająca z gałązką oliwną w dziobie. Bardzo cenione było, także w Izraelu, król Dawid wynajął nawet ochroniarzy, którzy strzegli oliwnych drzewek. Do Polski oliwa dotarła już w średniowieczu, ale przez długi czas używano jej jedynie do celów religijnych np. namaszczania kapłanów. Na naszych stołach upowszechniła się za sprawą królowej Bony i od tego czasu znalazła szerokie zastosowanie w rodzimej kuchni.
Wpływ na zdrowie
Dziś oliwa z oliwek znana jest przede wszystkim ze swych właściwości zdrowotnych. Pozytywnie wpływa niemal na każdy układ organizmu człowieka. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego cholesterolu”, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Poza tym oliwa ułatwia przyswajanie witaminy E i A oraz wzmacnia wątrobę. Zbawiennie wpływa też na układ trawienny i regulację masy ciała. W czasach kultu wiecznej młodości nieocenioną właściwością oliwy z oliwek jest spowalnianie procesów starzenia, dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom. „Płynne złoto” często stosowane jest, też w pielęgnacji skóry i włosów. Już nasze babcie przyrządzały na bazie oliwy maseczki nawilżające i upiększające. Nie należy jednak zapominać o jednej z najważniejszych zalet oliwy; wspaniałym smaku i aromacie, który potrafi wzbogacić każdą potrawę.
Oliwa oliwie nierówna
Na świecie, co roku produkuje się ok. 1,742 mln l oliwy z oliwek. Najwięcej w krajach śródziemnomorskich ( Hiszpania, Francja, Włochy). Jej jakość zależy od wielu czynników m.in. miejsca uprawy, prawidłowości procesu przetwórstwa i warunków przechowywania. Dobra oliwa charakteryzuje się lekko pieprznym smakiem i owocowym zapachem. Natomiast jeśli ma metaliczny posmak może świadczyć o tym, że jest zjełczała. Dla naszego organizmu najbardziej wartościowa jest hiszpańska oliwa extra virgin. W Polce oliwy linii Olivana oferuje firma Develey. Są to najlepszej jakości produkty pochodzące z dojrzewających w słońcu południowej Hiszpanii, najszlachetniejszych odmian owoców drzew oliwnych. Oliva Extra Virgin linii Olivana uzyskiwana jest z tłoczenia świeżych oliwek i nie podlega żadnym procesom chemicznym. To w 100% sok z oliwy dzięki czemu wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma drożdżówka z kruszonką i śliwkamiWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn