Dynia z nadzieniem żurawinowym
Spis treści
Autor
Jesień to idealna pora na dania z dyni, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na nadziewaną dynię. Smacznego

Składniki na 4 porcje:
4 małe dynie Hakkaido (średnica 12 cm)
40 g długoziarnistego dzikiego ryżu
Sól
3 grzanki
2 łodygi selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
400 g mielonej wołowiny
1 jajko
Sól, pieprz
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
50 g masła
25 g orzechów włoskich
1. Górną część dyni odkroić, ale nie wyrzucać. Usunąć miąższ. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Grzanki namoczyć. Seler opłukać i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Imbir obrać i utrzeć.
2. Wołowinę wymieszać z grzankami, cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem i pietruszką. Ryż odcedzić, wymieszać z cranberries i selerem, a następnie dodać do wołowiny. Uzyskaną masę umieścić wewnątrz dyń. Przykryć dynie ich górną częścią.
3. Dynie umieścić w naczyniu żaroodpornym, do którego wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 45 minut.
4. Orzechy pokruszyć i usmażyć na rozgrzanym maśle. Podawać dynie z masłem z orzechami.
Czas przygotowania: 75 minut.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 589 kcal / 2438 kJ
Białko: 23,3 g
Tłuszcz: 37,3 g
Węglowodany: 48 g
Ile kalorii mają kotlety mielone
Wersja do druku

Składniki na 4 porcje:
4 małe dynie Hakkaido (średnica 12 cm)
40 g długoziarnistego dzikiego ryżu
Sól
3 grzanki
2 łodygi selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
400 g mielonej wołowiny
1 jajko
Sól, pieprz
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
50 g masła
25 g orzechów włoskich
1. Górną część dyni odkroić, ale nie wyrzucać. Usunąć miąższ. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Grzanki namoczyć. Seler opłukać i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Imbir obrać i utrzeć.
2. Wołowinę wymieszać z grzankami, cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem i pietruszką. Ryż odcedzić, wymieszać z cranberries i selerem, a następnie dodać do wołowiny. Uzyskaną masę umieścić wewnątrz dyń. Przykryć dynie ich górną częścią.
3. Dynie umieścić w naczyniu żaroodpornym, do którego wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 45 minut.
4. Orzechy pokruszyć i usmażyć na rozgrzanym maśle. Podawać dynie z masłem z orzechami.
Czas przygotowania: 75 minut.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 589 kcal / 2438 kJ
Białko: 23,3 g
Tłuszcz: 37,3 g
Węglowodany: 48 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma seler naciowyIle kalorii mają kotlety mielone
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas