Owocowe przetwory z domowej spiżarni
Spis treści
Autor
Dobrym sposobem na zachowanie wakacyjnego wigoru oraz zdrowia są przetwory z owoców – smakowita osłoda jesiennych i zimowych dni.
Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty.

W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania. Słodkie przetwory, w zależności od konsystencji, dzielimy na: konfitury, w których znajdują się kawałki owoców, dżemy – będące połączeniem całych owoców i musu oraz marmolady i powidła – pozbawione kawałków owoców.
Powidła nie tylko śliwkowe
Powidła przyrządza się, gotując drylowane owoce przez kilka dni aż rozmiękną, a następnie zgęstnieją. Najbardziej popularne są oczywiście te wyrabiane ze śliwek węgierek o słodko-kwaśnym smaku i gęstej, ciemnobrązowej konsystencji. – Powidła śliwkowe oprócz tego, że są smacznym dodatkiem do ciast, naleśników i innych potraw, mają również właściwości zdrowotne, m.in. regulują perystaltykę jelit. Przygotowuje się je bez dodatku cukru, dlatego są najmniej kaloryczne ze wszystkich słodkich przetworów – mówi Anna Marciniec, dietetyk z Centrum Naturhouse. Powidła możemy przyrządzić także z innych owoców pochodzących z naszych sadów: brzoskwini, moreli lub jabłek.
Słodka konfitura
Konfiturę natomiast uzyskuje się, gotując całe owoce lub ich mniejsze kawałki w syropie cukrowym bądź w zagęszczonym soku z winogron. Podstawą dobrej konfitury jest klarowny i gęsty syrop przyrządzany z wody i cukru oraz najwyższej jakości słodkie owoce. Jeśli decydujemy się na owoce pestkowe, należy je starannie wydrylować. Do konfitury nie powinno się dodawać żadnych środków konserwujących, jedynie cukier. Na 1 kg owoców stosuje się ok. 2 kg cukru, dlatego konfitura jest niezwykle kaloryczna. Jeśli jednak zachowamy umiar, spożywając ją jedynie jako dodatek do herbaty lub deserów, możemy bez obaw delektować się jej smakiem.
Dżem, a może marmolada?
Do przygotowania dżemów potrzebne są zmiażdżone owoce, mogą być także mrożone. Aby uzyskać odpowiednią gęstość należy dodać cukier, cukier żelujący lub pektyny, a następnie gotować do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Dobry dżem musi być galaretowaty i łatwy do rozsmarowania. Według ustalonych norm powinien on zawierać min. 60% cukru. Z kolei do przyrządzenia marmolady wykorzystuje się dokładnie zmielone owoce, ale tylko te, które mają duże ilości pektyn. Należy pamiętać, że przetwory z owoców z uwagi na dużą zawartość cukru mogą być tuczące. – Osobom dbającym o linie poleca się np. dżemy niskosłodzone, czyli takie w których na 100 gram produktu przypada nie więcej niż 40 g. cukru. Alternatywą są również przetwory słodzone fruktozą lub ksylitolem, ponieważ nie powodują gwałtownego wzrostu cukru i nie zwiększają apetytu – dodaje dietetyk z Naturhouse.
Kupne czy domowe?
Z całą pewnością domowe przetwory lub pochodzące z upraw ekologicznych są lepszym rozwiązaniem niż zakupione w sklepie, przede wszystkim powodu braku konserwantów oraz słodzików. Przygotowując konfiturę lub dżem, mamy wpływ na dobór owoców, sami decydujemy o ilości cukru i sposobie przyrządzania. Warto zatem przed nadejściem zimy zadbać o zaopatrzenie spiżarki w domowej roboty, zdrowe i smaczne przetwory
Wersja do druku

W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania. Słodkie przetwory, w zależności od konsystencji, dzielimy na: konfitury, w których znajdują się kawałki owoców, dżemy – będące połączeniem całych owoców i musu oraz marmolady i powidła – pozbawione kawałków owoców.
Powidła nie tylko śliwkowe
Powidła przyrządza się, gotując drylowane owoce przez kilka dni aż rozmiękną, a następnie zgęstnieją. Najbardziej popularne są oczywiście te wyrabiane ze śliwek węgierek o słodko-kwaśnym smaku i gęstej, ciemnobrązowej konsystencji. – Powidła śliwkowe oprócz tego, że są smacznym dodatkiem do ciast, naleśników i innych potraw, mają również właściwości zdrowotne, m.in. regulują perystaltykę jelit. Przygotowuje się je bez dodatku cukru, dlatego są najmniej kaloryczne ze wszystkich słodkich przetworów – mówi Anna Marciniec, dietetyk z Centrum Naturhouse. Powidła możemy przyrządzić także z innych owoców pochodzących z naszych sadów: brzoskwini, moreli lub jabłek.
Słodka konfitura
Konfiturę natomiast uzyskuje się, gotując całe owoce lub ich mniejsze kawałki w syropie cukrowym bądź w zagęszczonym soku z winogron. Podstawą dobrej konfitury jest klarowny i gęsty syrop przyrządzany z wody i cukru oraz najwyższej jakości słodkie owoce. Jeśli decydujemy się na owoce pestkowe, należy je starannie wydrylować. Do konfitury nie powinno się dodawać żadnych środków konserwujących, jedynie cukier. Na 1 kg owoców stosuje się ok. 2 kg cukru, dlatego konfitura jest niezwykle kaloryczna. Jeśli jednak zachowamy umiar, spożywając ją jedynie jako dodatek do herbaty lub deserów, możemy bez obaw delektować się jej smakiem.
Dżem, a może marmolada?
Do przygotowania dżemów potrzebne są zmiażdżone owoce, mogą być także mrożone. Aby uzyskać odpowiednią gęstość należy dodać cukier, cukier żelujący lub pektyny, a następnie gotować do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Dobry dżem musi być galaretowaty i łatwy do rozsmarowania. Według ustalonych norm powinien on zawierać min. 60% cukru. Z kolei do przyrządzenia marmolady wykorzystuje się dokładnie zmielone owoce, ale tylko te, które mają duże ilości pektyn. Należy pamiętać, że przetwory z owoców z uwagi na dużą zawartość cukru mogą być tuczące. – Osobom dbającym o linie poleca się np. dżemy niskosłodzone, czyli takie w których na 100 gram produktu przypada nie więcej niż 40 g. cukru. Alternatywą są również przetwory słodzone fruktozą lub ksylitolem, ponieważ nie powodują gwałtownego wzrostu cukru i nie zwiększają apetytu – dodaje dietetyk z Naturhouse.
Kupne czy domowe?
Z całą pewnością domowe przetwory lub pochodzące z upraw ekologicznych są lepszym rozwiązaniem niż zakupione w sklepie, przede wszystkim powodu braku konserwantów oraz słodzików. Przygotowując konfiturę lub dżem, mamy wpływ na dobór owoców, sami decydujemy o ilości cukru i sposobie przyrządzania. Warto zatem przed nadejściem zimy zadbać o zaopatrzenie spiżarki w domowej roboty, zdrowe i smaczne przetwory
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma eklerWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas