Grillowane żeberka
Spis treści
Autor
Dla wszystkich fanów żeberek proponujemy dziś przepis na grillowane żeberka z dipem żurawinowym
Składniki na 4 porcje:
2 kg żeberek
100 ml sosu berbecue
1 łyżka stołowa płynnego miodu
4 łyżki stołowe nektaru żurawinowego
Dip:
Czosnek askaloński ( cebula szalotka)
½ mango
125 ml keczupu
2-3 łyżeczki sosu sambal oelek
40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Sól
1. Żeberka umyć i osuszyć. Zmieszać ze sobą sos barbecue, miód i nektar żurawinowy. Żeberka natrzeć powstałą marynatą i odstawić na 3-4 godziny.
2. Żeberka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175˚C (gaz: poziom 2-3, termoobieg: 160˚C) przez ok. 30-40 minut obracając kilka razy. Podwyższyć temperaturę do 220˚C (gaz: poziom 5-6, termoobieg: 200˚C) i piec żeberka przez ok. 10 minut, aż zrobią się chrupiące. Pokroić na kawałki.
3. Szalotkę umyć i pokroić na małe kawałki. Mango obrać i oddzielić miąższ od pestki. Następnie rozetrzeć miąższ na papkę i zmieszać z keczupem i sosem sambal oelek. Dodać szalotkę i cranberries. Doprawić do smaku solą. Żeberka podawać z dipem.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas marynowania
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 380 kcal / 1596 kJ
Białko: 41,6 g
Tłuszcz: 10,1 g
Węglowodany: 31 g
Wersja do druku
Składniki na 4 porcje:
2 kg żeberek
100 ml sosu berbecue
1 łyżka stołowa płynnego miodu
4 łyżki stołowe nektaru żurawinowego
Dip:
Czosnek askaloński ( cebula szalotka)
½ mango
125 ml keczupu
2-3 łyżeczki sosu sambal oelek
40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Sól
1. Żeberka umyć i osuszyć. Zmieszać ze sobą sos barbecue, miód i nektar żurawinowy. Żeberka natrzeć powstałą marynatą i odstawić na 3-4 godziny.
2. Żeberka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175˚C (gaz: poziom 2-3, termoobieg: 160˚C) przez ok. 30-40 minut obracając kilka razy. Podwyższyć temperaturę do 220˚C (gaz: poziom 5-6, termoobieg: 200˚C) i piec żeberka przez ok. 10 minut, aż zrobią się chrupiące. Pokroić na kawałki.
3. Szalotkę umyć i pokroić na małe kawałki. Mango obrać i oddzielić miąższ od pestki. Następnie rozetrzeć miąższ na papkę i zmieszać z keczupem i sosem sambal oelek. Dodać szalotkę i cranberries. Doprawić do smaku solą. Żeberka podawać z dipem.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas marynowania
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 380 kcal / 1596 kJ
Białko: 41,6 g
Tłuszcz: 10,1 g
Węglowodany: 31 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pestki arbuza kalorieWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn