Idzie jesień, gotuj zupy!
Zupy pełne zalet
Dobrze przygotowane zupy to potężna dawka zdrowia dla naszego organizmu. Gotowane w nich warzywa to źródło świetnie przyswajalnych przez organizm substancji odżywczych. - Zupy skomponowane na bazie wywarów jarzynowych, z dużą ilością warzyw i zieleniny to źródło witamin (beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, folianów), składników mineralnych (wapnia, magnezu, potasu) oraz błonnika pokarmowego. Jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej (warzywne mają charakter zasadotwórczy). Często osoby, których organizm jest zakwaszony odczuwają wieczne zmęczenie, ospałość, bóle głowy – mówi Magda Szymańska, specjalista dietetyk z Poradni dietetycznej food & diet.
Niewiele osób wie, że jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Posiłek w tej postaci syci, dostarcza potrzebnych minerałów, ale zawiera przy tym niewiele kalorii. Charakter płynny zup pomaga dostarczyć 2-2,5 l wody – ilość, której dziennie potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.
Szczególnie ważne w chłodne dni
Zdrowa dieta w okresie jesienno-zimowym jest bardzo istotna ze względu na otaczającą nas aurę. Krótkie dni, wiatr, deszcz, zmienna temperatura, a co za tym idzie przegrzanie lub zmarznięcie mogą istotnie wpłynąć na osłabienie organizmu i naszą odporność. To właśnie z tych powodów jesień jest dla wielu z nas porą przeziębień, grypy i infekcji.
Nie doceniamy wpływu diety na stan naszego organizmu. Częstym błędem, który popełniamy, jest brak ciepłych posiłków w naszym codziennym jadłospisie – skutki tego można wyjątkowo odczuć w czasie zimniejszej pogody. - Wychłodzony organizm to wiecznie głodny człowiek. A stąd prosta droga do spożywania nadmiernej ilości kalorii i tycia. Jedzenie zup przygotowanych na wywarach warzywnych, z dużą ilością jarzyn, z dodatkiem rozgrzewających przypraw (kurkuma, ziele angielskie, gałka muszkatołowa) to solidna porcja ciepła, a niewielka dawka kalorii. Jeżeli dodamy, że takie dania są źródłem cennych witamin i mikroelementów, mamy świetne zabezpieczenie przed infekcjami wirusowymi – radzi Magda Szymańska.
Talerz gorącego wywaru w chłodny dzień to najlepszy sposób na rozgrzanie. Dodatkowo, zestaw warzyw, a szczególnie cebula i czosnek, przygotowuje nasz układ odpornościowy do walki z wirusami.
Zupa w pół godziny
Często błędnie wydaje się nam, że przygotowanie zupy jest czasochłonne – nic bardziej mylnego. Zrobienie jej zazwyczaj ogranicza się do przygotowania (obrania, pokrojenia) składników i zalania ich wodą. Podczas gotowania my możemy zająć się przyrządzaniem drugiego dania lub po prostu odpoczynkiem. Dodatkowo, na rynku dostępnych jest wiele urządzeń kuchennych z funkcją gotowania np. Thermomix, w których w 20 minut ugotujemy zdrowe, pełne wartości odżywczych zupy, a także zupy-kremy. Robot pozwala także na przygotowanie zdrowej kostki rosołowej - warzywnej, grzybowej, drobiowej, bez konserwantów i większego wysiłku.
Zupy są smaczne, proste do przygotowania i wyjątkowo zdrowe. Idą chłodne dni – więc do dzieła!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn