Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawinami
Spis treści
Autor
Brak słońca i wysokiej temperatury spróbujmy zrekompensować sobie słodyczami :) Przedstawiamy przepis na mocno czekoladowe ciasto z nutą wanilii i żurawiną.
Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawinami
Składniki na ok. 20 kawałków:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych żurawin
Krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Kakao
50 g suszonych żurawin
1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.
3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać żurawiny. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal / 1844 kJ
Białko: 5,7 g
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g
Wersja do druku
Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawinami
Składniki na ok. 20 kawałków:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych żurawin
Krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Kakao
50 g suszonych żurawin
1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.
3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać żurawiny. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal / 1844 kJ
Białko: 5,7 g
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk