Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawinami
Spis treści
Autor
Brak słońca i wysokiej temperatury spróbujmy zrekompensować sobie słodyczami :) Przedstawiamy przepis na mocno czekoladowe ciasto z nutą wanilii i żurawiną.
Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawinami
Składniki na ok. 20 kawałków:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych żurawin
Krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Kakao
50 g suszonych żurawin
1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.
3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać żurawiny. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal / 1844 kJ
Białko: 5,7 g
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g
Wersja do druku
Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawinami
Składniki na ok. 20 kawałków:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych żurawin
Krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Kakao
50 g suszonych żurawin
1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.
3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać żurawiny. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal / 1844 kJ
Białko: 5,7 g
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia
Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Świ
Naturalne środki na poprawę odporności i wzmocnienie organizmu.
W dzisiejszych czasach, szczególnie w okresach przeziębień i grypy, coraz więcej osób szuka naturalnych sposobów na wzmocnienie odporno
Wakacje w Turcji — last minute dla rodzin z dziećmi
Wakacje last minute w Turcji to doskonały pomysł dla rodzin z dziećmi. Wczasy zakupione na ostatnią chwilę kosztują zazwyczaj znacznie mniej. To pozwala z
Sposób na włosy… po wakacjach
Plażowanie, kąpiele w morzu, długie wędrówki górskie lub zwiedzanie malowniczych miejsc – to tylko niektóre z aktywności, kt&oac
Jak patrzeć na świat pozytywnie
W dzisiejszych czasach, pełnych wyzwań i stresu, pozytywne myślenie może wydawać się trudne. Jednak to właśnie optymizm i pozytywne podejście do życia