Pełne zboże zdrowiu pomoże

Światowa Organizacja Zdrowia umieszcza produkty zbożowe w podstawie piramidy żywienia, jeszcze przed warzywami i owocami. Ze względu na ich wysoką wartość odżywczą oraz cenne właściwości prozdrowotne, zboża powinny stanowić aż 40% codziennej diety. Zalecenia te dotyczą wszystkich grup wiekowych – zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Mąka mące nierówna
Warto wiedzieć, że wartość odżywcza i zdrowotna produktów zbożowych w dużej mierze zależy od sposobu ich produkcji. – Najcenniejsze w zbożach są przede wszystkim składające się z 6 warstw łuski, które określić można jako spiżarnię niezwykle istotnych dla zdrowia składników mineralnych, błonnika, białka i wartościowego tłuszczu – mówi Anna Warpechowska z firmy GRANEX. Dla wartości produktów zbożowych ważny jest więc stopień przetworzenia ziarna. - Te z pełnego przemiału, o niskim stopniu przetworzenia, zawierają wszystkie cenne części ziarna. Produkty na bazie białej mąki są natomiast znacznie uboższe – podczas jej mielenia ziarno zostaje pozbawione aż 5 warstw łuski oraz zarodka – dodaje Pani Anna.
Przed sklepową półką, czyli co wybierać
Nietrudno jest się domyślić, dlaczego dietetycy zalecają zastąpienie produktów z białej mąki tymi o niskim stopniu przetworzenia, zawierającymi wszystkie wartości odżywcze ziaren. - Jeśli wybieramy białą mąkę lub produkty z niej uzyskane, a także biały ryż czy rafinowane kasze, oznacza to, że pozbawiamy swój organizm dostępu do wielu cennych składników, m.in. błonnika, witamin z grupy B, cynku, żelaza czy magnezu. Podstawą naszych posiłków powinny być produkty z pełnego przemiału, takie jak niełuskany ryż czy grube kasze – gryczana, pęczak, jęczmienna. Do diety warto też włączyć płatki owsiane i przede wszystkim pieczywo z pełnoziarnistej maki z dodatkiem całych ziaren zbóż. Takie produkty powinny znajdować się w naszym menu każdego dnia – mówi Magdalena Iwaszkiewicz z poradni dietetycznej PERFECT DIET.
Ziarna pełne zdrowia
Zbożami najczęściej stosowanymi w produkcji żywności, a jednocześnie najbardziej znanymi, są pszenica, żyto, owies, jęczmień, ryż i kukurydza. Do tego grona dołączyły w ostatnich latach mniej znany orkisz i amarantus – zboża szczególnie cenne pod względem wartości odżywczych.
- Zawarte w pełnych ziarnach zbóż węglowodany złożone są podstawowym i bardzo przyjaznym źródłem energii – ich trawienie przez organizm to proces bardzo zrównoważony i harmonijny. Dostarcza on organizmowi wszelkich składników odżywczych, stopniowo uwalniając energię, która wystarcza na kilka godzin efektywnego działania i dobrego samopoczucia – mówi Magdalena Iwaszkiewicz. Obok wysokiej zawartości odżywczej w postaci minerałów i witamin, pełne ziarna tych zbóż stanowią przebogate źródło błonnika pokarmowego. Substancja ta niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, wspomagająca oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Orkisz i amarantus to ponadto zboża polecane szczególnie osobom cierpiącym na choroby serca i układu krążenia.
Na każdą porę dnia
Pamiętać należy o tym, że produkty pełnoziarniste to nie tylko chleb razowy, kasza czy płatki owsiane. Jeśli odpowiednio poszukamy, na sklepowych półkach znajdziemy je również wśród produktów doskonale nadających się do podjadania między głównymi posiłkami. Wafle ryżowe i pszeniczne, lekkie pieczywo, a także przekąski takie jak Poduszki Owsiane czy Zdrowy Błonnik firmy GRANEX, są znacznie zdrowsze od słodkich zagryzek. Produkowane z pełnego ziarna zbóż stanowią nie tylko cenne źródło wartości odżywczych, lecz również są pomocne w procesie odchudzania. Zawarty w nich błonnik skutecznie i na długo zaspokaja apetyt, nie przysparzając przy tym zbędnych kilogramów oraz reguluje perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziała zaparciom.
fot: Granex
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułka z kruszonkąKasza kalorie po ugotowaniu
Ile kalorii ma bułka pszenna wrocławska
Ile kalorii ma kompot owocowy
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas