Pasja gotowania, radość smakowania! Bo jedzenie zbliża ludzi...
Spis treści
Autor
Smakuje to książka o potrawach i produktach spożywczych, ale przede wszystkim o pasji i miłości do jedzenia. Podzielona została na rozdziały odpowiadające różnym grupom produktów (warzywom, makaronom, mięsom etc.). Każdy z nich poprzedza słowo wstępu autora, z którego czytelnik dowie się najważniejszych rzeczy na temat danego produktu. Te informacje ułatwią gotowanie według zamieszczonych tu przepisów.

Gotowanie i odkrywanie nowych smaków to dla wielu z nas ogromna przyjemność. Wszyscy jednak wiemy, że cały sekret dobrego jedzenia tkwi w składnikach, z których powstaje potrawa. Grzegorz Łapanowski znajduje najlepsze produkty lokalne i sezonowe. Żaden nie smakuje tak dobrze jak ten z własnego ogrodu czy od zaprzyjaźnionego rolnika.
W dzisiejszych czasach, gdy wybór produktów jest bardzo duży, autor zachęca do tego, aby wybierać te rodzime, często przewyższające jakością produkty importowane. Dlatego właśnie książkę tę polecamy tak domowym szefom kuchni jak i pasjonatom kulinarnych wariacji.
Grzegorz Łapanowski zabiera czytelnika w podróż po labiryncie smaków i aromatów. Pokazuje m.in. co stanowi idealną bazę do zup, jak samemu upiec chleb ze złocistą, chrupiącą skórką, jak wydobyć z mięsa czy ryb to, co najlepsze, oraz jak ważne w codziennej diecie są warzywa i owoce. Czytelnik znajdzie tu wiele przepisów do samodzielnego przygotowania, choćby takie, jak: pieczone pomidory z jajami, skrzydełka w miodzie, domowe bułeczki z ziarnami czy pureé ziemniaczane w trzech odsłonach. Ponadto autor przedstawia wiele ciekawostek i porad dotyczących gotowania.
Jak w każdej książce kucharskiej i w tej nie zabrakło zdjęć. Patrząc na nie od razu nabiera się apetytu! Bez wątpienia tytuł ten będzie stanowić cenną podpowiedź i źródło inspiracji do gotowania.
Jak mówi autor jedzenie powinno być przyjemnością. Jedną z najważniejszych przyjemności życia. Warto się tego uczyć. Delektować się tym, co jemy, celebrować posiłki, najlepiej w towarzystwie. Bo jedzenie zbliża. Stanowi uniwersalny język, który nie zna granic.
Wersja do druku

Gotowanie i odkrywanie nowych smaków to dla wielu z nas ogromna przyjemność. Wszyscy jednak wiemy, że cały sekret dobrego jedzenia tkwi w składnikach, z których powstaje potrawa. Grzegorz Łapanowski znajduje najlepsze produkty lokalne i sezonowe. Żaden nie smakuje tak dobrze jak ten z własnego ogrodu czy od zaprzyjaźnionego rolnika.
W dzisiejszych czasach, gdy wybór produktów jest bardzo duży, autor zachęca do tego, aby wybierać te rodzime, często przewyższające jakością produkty importowane. Dlatego właśnie książkę tę polecamy tak domowym szefom kuchni jak i pasjonatom kulinarnych wariacji.
Grzegorz Łapanowski zabiera czytelnika w podróż po labiryncie smaków i aromatów. Pokazuje m.in. co stanowi idealną bazę do zup, jak samemu upiec chleb ze złocistą, chrupiącą skórką, jak wydobyć z mięsa czy ryb to, co najlepsze, oraz jak ważne w codziennej diecie są warzywa i owoce. Czytelnik znajdzie tu wiele przepisów do samodzielnego przygotowania, choćby takie, jak: pieczone pomidory z jajami, skrzydełka w miodzie, domowe bułeczki z ziarnami czy pureé ziemniaczane w trzech odsłonach. Ponadto autor przedstawia wiele ciekawostek i porad dotyczących gotowania.
Jak w każdej książce kucharskiej i w tej nie zabrakło zdjęć. Patrząc na nie od razu nabiera się apetytu! Bez wątpienia tytuł ten będzie stanowić cenną podpowiedź i źródło inspiracji do gotowania.
Jak mówi autor jedzenie powinno być przyjemnością. Jedną z najważniejszych przyjemności życia. Warto się tego uczyć. Delektować się tym, co jemy, celebrować posiłki, najlepiej w towarzystwie. Bo jedzenie zbliża. Stanowi uniwersalny język, który nie zna granic.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kromka chleba z masłemWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas