Jak wybrać zdrowy i smaczny chleb
Spis treści
Autor
Chleb jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, pod warunkiem, że zawiera zdrowe składniki i zostanie odpowiednio wypieczony. Czym zatem kierować się przy jego zakupie?
W zaleceniach dietetyków i ekspertów żywieniowych podkreśla się zdrowotne właściwości pieczywa ciemnego, w przeciwieństwa do chleba białego. Podstawowa różnica polega na sposobie uzyskiwania mąki, z której wypiekany jest chleb. Mąkę razową, czyli ciemną otrzymujemy zarówno z pszenicy, jak i z żyta w wyniku rozdrabniania całego ziarna (łuski, bielma i zarodka). Biała mąka powstaje natomiast jedynie z części skrobiowej – z bielma, przez co ma znacznie mniej wartości odżywczych.
Razowy na zakwasie zamiast białego
Zdecydowanie najzdrowszy jest zatem chleb razowy żytni wypiekany na zakwasie, będący źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin, błonnika i składników mineralnych – potasu, magnezu oraz żelaza. Pieczywo razowe ma również mało kalorii, a zawarty w nim błonnik, pęczniejąc w żołądku, obniża uczucie głodu i przyczynia się do lepszej perystaltyki jelita grubego. - Dieta uboga we włókno pokarmowe, w której dominują przetworzone produkty, w tym białe pieczywo jest przede wszystkim bardzo kaloryczna i może powodować problemy z otyłością - mówi Marietta Wyciechowska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Do zdrowego pieczywa zalicza się również chleb graham wypiekany z mąki pszennej grubo mielonej oraz chleb orkiszowy.
Informacje od piekarza
Wybierając pieczywo nie należy się kierować jedynie wyglądem czy zapachem. Warto także czytać etykiety, na których powinny znajdować się informacje o składzie i rodzaju mąki lub pytać o to sprzedawcę. Im wyższy numer przy oznaczeniu mąki, tym jest ona zdrowsza, jak np. żytnia razowa (2000). Najczęściej spotykanymi są natomiast: żytnia pytlowa (720) i pszenna chlebowa (850 i 750). Równie ważne są pozostałe składniki. Jeśli oprócz mąki, wody, drożdży i soli są także chemiczne dodatki na literę „E”, oznaczać to może, że proces fermentacji nie został przeprowadzony we właściwy sposób. Prawdopodobnie został on skrócony poprzez dodanie polepszaczy. - Obecność karmelu może natomiast świadczyć, że pieczywo zostało wypieczone z kalorycznej, białej mąki i sztucznie zabarwione. Zatem nie każdy ciemny chleb jest chlebem razowym, warto mieć to na uwadze przy wyborze pieczywa¬ – dodaje dietetyk z Naturhouse.
Smaczny wygląd
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Dobry chleb jest ciężki, nieco twardszy, bardziej zwarty i lekko gliniasty. Skórka powinna być dosyć gruba, przypieczona oraz popękana w charakterystyczne romby. Taki chleb łatwo się kroi i jest niezwykle smaczny. Unikajmy pieczywa pakowanego w folię, o długim terminie ważności, ponieważ najczęściej zawiera ono dużą ilość konserwantów.
Fundament zdrowej diety
Niekiedy, chcąc zrzucić w krótkim czasie kilka kilogramów, eliminujemy z diety niektóre składniki, w tym także pieczywo. Pamiętajmy jednak, że nie warto rezygnować ze zdrowego, ciemnego chleba, ponieważ pozbawiamy w ten sposób nasz organizm źródła wielu cennych substancji odżywczych. Włączając kilka kromek ciemnego chleba do jadłospisu, łatwiej utrzymać dobrą formę i szczupłą sylwetkę.
Ile kalorii ma bułka z kruszonką
Chleb graham wartości odżywcze
Wersja do druku
W zaleceniach dietetyków i ekspertów żywieniowych podkreśla się zdrowotne właściwości pieczywa ciemnego, w przeciwieństwa do chleba białego. Podstawowa różnica polega na sposobie uzyskiwania mąki, z której wypiekany jest chleb. Mąkę razową, czyli ciemną otrzymujemy zarówno z pszenicy, jak i z żyta w wyniku rozdrabniania całego ziarna (łuski, bielma i zarodka). Biała mąka powstaje natomiast jedynie z części skrobiowej – z bielma, przez co ma znacznie mniej wartości odżywczych.
Razowy na zakwasie zamiast białego
Zdecydowanie najzdrowszy jest zatem chleb razowy żytni wypiekany na zakwasie, będący źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin, błonnika i składników mineralnych – potasu, magnezu oraz żelaza. Pieczywo razowe ma również mało kalorii, a zawarty w nim błonnik, pęczniejąc w żołądku, obniża uczucie głodu i przyczynia się do lepszej perystaltyki jelita grubego. - Dieta uboga we włókno pokarmowe, w której dominują przetworzone produkty, w tym białe pieczywo jest przede wszystkim bardzo kaloryczna i może powodować problemy z otyłością - mówi Marietta Wyciechowska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Do zdrowego pieczywa zalicza się również chleb graham wypiekany z mąki pszennej grubo mielonej oraz chleb orkiszowy.
Informacje od piekarza
Wybierając pieczywo nie należy się kierować jedynie wyglądem czy zapachem. Warto także czytać etykiety, na których powinny znajdować się informacje o składzie i rodzaju mąki lub pytać o to sprzedawcę. Im wyższy numer przy oznaczeniu mąki, tym jest ona zdrowsza, jak np. żytnia razowa (2000). Najczęściej spotykanymi są natomiast: żytnia pytlowa (720) i pszenna chlebowa (850 i 750). Równie ważne są pozostałe składniki. Jeśli oprócz mąki, wody, drożdży i soli są także chemiczne dodatki na literę „E”, oznaczać to może, że proces fermentacji nie został przeprowadzony we właściwy sposób. Prawdopodobnie został on skrócony poprzez dodanie polepszaczy. - Obecność karmelu może natomiast świadczyć, że pieczywo zostało wypieczone z kalorycznej, białej mąki i sztucznie zabarwione. Zatem nie każdy ciemny chleb jest chlebem razowym, warto mieć to na uwadze przy wyborze pieczywa¬ – dodaje dietetyk z Naturhouse.
Smaczny wygląd
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Dobry chleb jest ciężki, nieco twardszy, bardziej zwarty i lekko gliniasty. Skórka powinna być dosyć gruba, przypieczona oraz popękana w charakterystyczne romby. Taki chleb łatwo się kroi i jest niezwykle smaczny. Unikajmy pieczywa pakowanego w folię, o długim terminie ważności, ponieważ najczęściej zawiera ono dużą ilość konserwantów.
Fundament zdrowej diety
Niekiedy, chcąc zrzucić w krótkim czasie kilka kilogramów, eliminujemy z diety niektóre składniki, w tym także pieczywo. Pamiętajmy jednak, że nie warto rezygnować ze zdrowego, ciemnego chleba, ponieważ pozbawiamy w ten sposób nasz organizm źródła wielu cennych substancji odżywczych. Włączając kilka kromek ciemnego chleba do jadłospisu, łatwiej utrzymać dobrą formę i szczupłą sylwetkę.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Jak piec chlebIle kalorii ma bułka z kruszonką
Chleb graham wartości odżywcze
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn