Biała herbata – eliksir młodości i źródło zdrowia
Spis treści
Autor Ewa Madaj
Słynie ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych, kosmetycznych, a także nieocenionych walorów smakowych. Biała herbata to najdroższy rodzaj tego popularnego na całym świecie napoju. W Polsce nie jest jeszcze tak bardzo popularna jak jej zielona czy czarna odmiana, jednak ze względu na wyjątkowe działanie warto poznać ją bliżej.
Biała herbata wytwarzana jest głównie w Chinach. Jej produkcja jest limitowana, a odbywa się za pomocą tradycyjnej chińskiej metody. Produkowana jest z pąków liści, dlatego jej zbiory odbywają się jedynie wczesną wiosną. Poddawana jest procesowi więdnięcia i suszenia, czemu zawdzięcza swój jasny, srebrny kolor.
Oprócz wspaniałego smaku posiada wiele zalet, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie i urodę.
• Przeciwdziała starzeniu - w swoim składzie zawiera polifenole, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Warto zauważyć, że ma ich dwukrotnie więcej niż herbata zielona.
• Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych – posiada bogate właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne trzy razy większe niż zielona herbata. Zalecana jest więc osobom, które są genetycznie obciążone chorobą nowotworową.
• Obniża poziom złego cholesterolu oraz poprawia krążenie krwi.
• Jest bogatym źródłem witaminy C
• Zawiera duże ilości kofeiny, dzięki czemu ma działanie orzeźwiające i wspomagające koncentrację. Polecana do picia zamiast kawy, gdyż jest o wiele zdrowsza, a tak samo pobudzająca.
• Redukuje napięcie mięśni i stres
Parzenie…
Napar z białej herbaty ma jasną słomkową barwę. Jej smak jest bardzo delikatny a aromat subtelny. Najpierw jednak należy wydobyć jej wyjątkowe cechy poprzez odpowiedni proces parzenia, stosując podstawowe zasady:
• Temperatura parzenia nie powinna przekraczać 80 stopni
• Czas parzenia powinien wynosić od 5 – 10 minut
Białą herbatę można parzyć 2 lub 3 razy. Najlepiej oczywiście przeczytać instrukcję parzenia, gdyż każdy jej rodzaj najlepiej parzyć w odpowiedni dla niego sposób.
Jej delikatny smak sprawia, że najlepiej parzyć i pić ją z porcelanowych naczyń.
Warto spróbować wyjątkowej białej herbaty. W naszym kraju staje się coraz popularniejsza i można ją zakupić w normalnych sieciowych sklepach. Ze względu na swój orzeźwiający charakter najlepsza jest do picia latem, jednak jej wyjątkowe właściwości bez wątpienia motywują do delektowania się nią przez cały rok.
Wersja do druku
Biała herbata wytwarzana jest głównie w Chinach. Jej produkcja jest limitowana, a odbywa się za pomocą tradycyjnej chińskiej metody. Produkowana jest z pąków liści, dlatego jej zbiory odbywają się jedynie wczesną wiosną. Poddawana jest procesowi więdnięcia i suszenia, czemu zawdzięcza swój jasny, srebrny kolor.
Oprócz wspaniałego smaku posiada wiele zalet, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie i urodę.
• Przeciwdziała starzeniu - w swoim składzie zawiera polifenole, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Warto zauważyć, że ma ich dwukrotnie więcej niż herbata zielona.
• Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych – posiada bogate właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne trzy razy większe niż zielona herbata. Zalecana jest więc osobom, które są genetycznie obciążone chorobą nowotworową.
• Obniża poziom złego cholesterolu oraz poprawia krążenie krwi.
• Jest bogatym źródłem witaminy C
• Zawiera duże ilości kofeiny, dzięki czemu ma działanie orzeźwiające i wspomagające koncentrację. Polecana do picia zamiast kawy, gdyż jest o wiele zdrowsza, a tak samo pobudzająca.
• Redukuje napięcie mięśni i stres
Parzenie…
Napar z białej herbaty ma jasną słomkową barwę. Jej smak jest bardzo delikatny a aromat subtelny. Najpierw jednak należy wydobyć jej wyjątkowe cechy poprzez odpowiedni proces parzenia, stosując podstawowe zasady:
• Temperatura parzenia nie powinna przekraczać 80 stopni
• Czas parzenia powinien wynosić od 5 – 10 minut
Białą herbatę można parzyć 2 lub 3 razy. Najlepiej oczywiście przeczytać instrukcję parzenia, gdyż każdy jej rodzaj najlepiej parzyć w odpowiedni dla niego sposób.
Jej delikatny smak sprawia, że najlepiej parzyć i pić ją z porcelanowych naczyń.
Warto spróbować wyjątkowej białej herbaty. W naszym kraju staje się coraz popularniejsza i można ją zakupić w normalnych sieciowych sklepach. Ze względu na swój orzeźwiający charakter najlepsza jest do picia latem, jednak jej wyjątkowe właściwości bez wątpienia motywują do delektowania się nią przez cały rok.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn