Ryby na stół – na co dzień i od święta

Jak sprawić, żeby ryby częściej gościły w naszym jadłospisie?
Jednym z najważniejszych argumentów, przemawiających za wprowadzeniem na stałe ryb do jadłospisu są zawarte w nich kwasy tłuszczowe. Poprawiają one ukrwienie mózgu, mają również duże znaczenie w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Stabilizują ciśnienie tętnicze i przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu. Warte podkreślenia są też walory smakowe diety bogatej w ryby.
Jemy ryby nie takie, jak trzeba
Z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że spośród ryb Polacy najchętniej wybierają pangi i tilapie. Przyczyna jest dość oczywista – są tanie. Naukowcy uważają jednak, że ich mięso ma niską wartość odżywczą - dla przykładu zawartość w kwasów Omega-3 w mięsie pangi jest prawie zerowa, a w rodzimym pstrągu sięga 1,87 proc. Czym kierować się podczas robienia zakupów na stoisku rybnym? Kupując rybne produkty przetworzone, powinniśmy przede wszystkim zwracać uwagę na skład i terminy przydatności do spożycia, natomiast przy rybach świeżych - na wygląd i inne cechy organoleptyczne. Warto także sprawdzać ich źródło pochodzenia.
Naturalne sposoby na smaczną rybę
Tajemnica smacznej i zdrowej ryby tkwi nie tylko w sposobie jej przygotowania. Kluczowe jest również jej przyprawienie. Nie każda przyprawa radzi sobie z charakterystycznym dla ryb smakiem i zapachem. Gotowe przyprawy do ryb znajdziemy w ofercie wielu producentów, lecz wybierając mieszankę idealną dla siebie warto sięgnąć po taką, która pozbawiona będzie sztucznych dodatków lub glutaminianu sodu. - Szukaliśmy sposobu na wydobycie i wzbogacenie unikalnego smaku ryb, dlatego sięgnęliśmy tylko po naturalne składniki – mówi Elisabeth Voltmer - Manager Działu Jakości firmy KOTÁNYI - jednego z wiodących producentów przypraw, który wprowadził na rynek mieszankę przypraw dedykowaną potrawom z ryb. Nowy produkt Kotányi jest oparty wyłącznie na naturalnych składnikach - pozbawiony jest glutaminianu sodu i substancji dodatkowych. W składzie mieszanki możemy odnaleźć m.in.: czosnek, rozmaryn, kolendrę oraz imbir. To zestawienie oprócz wzbogacenia smaku, ma również pozytywny wpływ na regulację procesów trawiennych.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Kergulena jak przyrządzićWersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�