Lodowe desery świąteczne
Spis treści
Autor
Święta to czas intensywnych przeżyć, również kulinarnych. Warto starannie przemyśleć świąteczne menu i uwzględnić w nim również dania, których przygotowanie nie będzie czasochłonne, a efekt okaże się imponujący. Chcąc uatrakcyjnić tegoroczne świąteczne menu, eksperci Carte d’Or przedstawiają sposoby na wykwintne, ale proste desery świąteczne.
Fantazja na temat grillowanych jabłek z lodami Carte d’Or Vanilla
(dla 2 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 jabłko, np. antonówka lub cortland
2 gałki lodów Carte d’Or Vanilla
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki rodzynek
1 łyżka miodu
1 cytryna
świeże liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przekrój jabłko na pół i usuń z jego środka nasiona. Ułóż połówki w rozgrzanym do temperatury 220˚C piekarniku lub na grillu płaską częścią do kraty i piecz przez 5 minut. Przypieczone części jabłka skrop następnie sokiem z cytryny, po czym za pomocą łyżeczki delikatnie wyjmij z nich miąższ i wymieszaj
z migdałami, rodzynkami oraz miodem. Słodką mieszanką wypełnij wydrążone połówki, które – tym razem odwrotną stroną – włóż jeszcze na 3 minuty do piekarnika lub połóż na grillu. Po przełożeniu na talerzyki dodaj lody tworzone wyłącznie z najszlachetniejszych składników, czyli Carte d’Or Vanilla
z wanilią z Madagaskaru i udekoruj całość liśćmi mięty. To tyle! Teraz pozostaje już tylko rozkoszować się wyśmienitym ciepło-zimnym lodowym deserem.
Gruszki i lody Carte d’Or Vanilla z nutą karmelu
(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 duże gałki lodów Carte d’Or Vanilla
2 dojrzałe gruszki lub gruszki z syropu
300 g cukru
200 ml wody
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Usyp kopczyk z cukru w garnku o grubym dnie. Postaw garnek na średnim ogniu i po chwili wlej wodę tak, by otoczyła cukier. Obrane gruszki pokrój na ćwiartki i usuń delikatnie pestki, a następnie skrop gotowe części sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pozwól,
by cukier stopniowo rozpuszczał się w wodzie. Po 3-4 minutach do brązowiejącej masy dodaj gruszki
i delikatnie obtaczaj je w tworzącym się sosie karmelowym. Duś je przez ok. 5 minut i wyłóż na talerzyki lub do pucharków. Dodaj do tego Carte d’Or Vanilla – lody o wyjątkowym smaku,
bo stworzone według oryginalnej receptury opartej na wanilii z Madagaskaru. Na koniec polej każdą
z porcji gorącym sosem karmelowym i rozkoszuj się pysznym deserem i magią świąt.
Ten sam deser możesz zrobić również w wersji z bakaliami. Wystarczy, że zamiast lodów waniliowych dodasz Carte d’Or Bakalia
Wersja do druku
Fantazja na temat grillowanych jabłek z lodami Carte d’Or Vanilla
(dla 2 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 jabłko, np. antonówka lub cortland
2 gałki lodów Carte d’Or Vanilla
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki rodzynek
1 łyżka miodu
1 cytryna
świeże liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przekrój jabłko na pół i usuń z jego środka nasiona. Ułóż połówki w rozgrzanym do temperatury 220˚C piekarniku lub na grillu płaską częścią do kraty i piecz przez 5 minut. Przypieczone części jabłka skrop następnie sokiem z cytryny, po czym za pomocą łyżeczki delikatnie wyjmij z nich miąższ i wymieszaj
z migdałami, rodzynkami oraz miodem. Słodką mieszanką wypełnij wydrążone połówki, które – tym razem odwrotną stroną – włóż jeszcze na 3 minuty do piekarnika lub połóż na grillu. Po przełożeniu na talerzyki dodaj lody tworzone wyłącznie z najszlachetniejszych składników, czyli Carte d’Or Vanilla
z wanilią z Madagaskaru i udekoruj całość liśćmi mięty. To tyle! Teraz pozostaje już tylko rozkoszować się wyśmienitym ciepło-zimnym lodowym deserem.
Gruszki i lody Carte d’Or Vanilla z nutą karmelu
(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 duże gałki lodów Carte d’Or Vanilla
2 dojrzałe gruszki lub gruszki z syropu
300 g cukru
200 ml wody
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Usyp kopczyk z cukru w garnku o grubym dnie. Postaw garnek na średnim ogniu i po chwili wlej wodę tak, by otoczyła cukier. Obrane gruszki pokrój na ćwiartki i usuń delikatnie pestki, a następnie skrop gotowe części sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pozwól,
by cukier stopniowo rozpuszczał się w wodzie. Po 3-4 minutach do brązowiejącej masy dodaj gruszki
i delikatnie obtaczaj je w tworzącym się sosie karmelowym. Duś je przez ok. 5 minut i wyłóż na talerzyki lub do pucharków. Dodaj do tego Carte d’Or Vanilla – lody o wyjątkowym smaku,
bo stworzone według oryginalnej receptury opartej na wanilii z Madagaskaru. Na koniec polej każdą
z porcji gorącym sosem karmelowym i rozkoszuj się pysznym deserem i magią świąt.
Ten sam deser możesz zrobić również w wersji z bakaliami. Wystarczy, że zamiast lodów waniliowych dodasz Carte d’Or Bakalia
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Przepis na kompot z pigwy na zimęWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn