Nie wyrzucaj jedzenia
Spis treści
Autor
Jedzenie to paliwo napędzające organizm człowieka i jednocześnie rozkosz dla podniebienia. Pomimo tego, na świecie, marnuje się jego ogromną ilość. Wpływa to negatywnie nie tylko na ekonomię, ale również ekologię, a ponadto jest też niekorzystnie odbierane przez społeczeństwa. Potwierdzają to wyniki badania, drugiej edycji World Menu Report, zrealizowanego na zlecenie firmy Unilever Food Solutions.
Marnowanie żywności to narastający problem, zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych oraz u producentów żywności. Najczęstszymi przyczynami wyrzucania produktów spożywczych są: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże porcje posiłków oraz zbyt duże zakupy.
„Przytaczając dane z naszego raportu: konsumenci na całym świecie jednoznacznie wskazali, iż są zainteresowani zagadnieniem odpadów spożywczych, gdy jedzą poza domem. Prawie 80% respondentów w krajach zachodnich wyraziło troskę w kwestii marnotrawstwa żywności w profesjonalnych kuchniach. Opinię tę podzieliło aż 87% ankietowanych w pozostałych krajach. W Polsce natomiast aż 83% respondentów zaniepokojonych było ilością jedzenia wyrzucanego do śmieci” – mówi Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions.
W zapobieganiu marnowania jedzenia zarówno w domu jak i lokalu gastronomicznym mogą pomóc pozornie banalne rozwiązania, które okazują się naprawdę skuteczne.
„Na przykład odpowiednie porcje jedzenia – to jedna z najprostszych zasad. Nie warto gotować obiadu „na zapas”, jeśli nie ma się pewności, że wszystko zostanie zjedzone. Kolejnym sposobem, aby zapobiec wyrzucaniu żywności są rozsądne zakupy. Idąc do sklepu wystarczy zabrać ze sobą gotową listę produktów, przygotowaną po uprzednim przeglądzie szafek kuchennych i lodówki. Kolejnym przykładem działania w celu zapobiegania marnowaniu jedzenia, jest efektywne gotowanie. To, co pozornie nadaje się jedynie do wyrzucenia do kosza na śmieci, być może da się wykorzystać do potrawy według nowego przepisu” – wymienia Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności.
Do produkcji artykułów spożywczych wykorzystuje się energię, którą powinno się oszczędzać. Przy produkcji i transporcie niebagatelna jest również ilość emitowanego dwutlenku węgla. Jeśli zatem wyrzucamy produkt niszczymy środowisko.
Wszystkich zainteresowanych tematem marnowania żywności i sposobami przeciwdziałania temu zapraszamy do odwiedzenia strony www.unileverfoodsolutions.pl - zakładka Zrównoważony rozwój oraz na stronę www.niemarnuje.pl.
Wersja do druku
Marnowanie żywności to narastający problem, zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych oraz u producentów żywności. Najczęstszymi przyczynami wyrzucania produktów spożywczych są: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże porcje posiłków oraz zbyt duże zakupy.
„Przytaczając dane z naszego raportu: konsumenci na całym świecie jednoznacznie wskazali, iż są zainteresowani zagadnieniem odpadów spożywczych, gdy jedzą poza domem. Prawie 80% respondentów w krajach zachodnich wyraziło troskę w kwestii marnotrawstwa żywności w profesjonalnych kuchniach. Opinię tę podzieliło aż 87% ankietowanych w pozostałych krajach. W Polsce natomiast aż 83% respondentów zaniepokojonych było ilością jedzenia wyrzucanego do śmieci” – mówi Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions.
W zapobieganiu marnowania jedzenia zarówno w domu jak i lokalu gastronomicznym mogą pomóc pozornie banalne rozwiązania, które okazują się naprawdę skuteczne.
„Na przykład odpowiednie porcje jedzenia – to jedna z najprostszych zasad. Nie warto gotować obiadu „na zapas”, jeśli nie ma się pewności, że wszystko zostanie zjedzone. Kolejnym sposobem, aby zapobiec wyrzucaniu żywności są rozsądne zakupy. Idąc do sklepu wystarczy zabrać ze sobą gotową listę produktów, przygotowaną po uprzednim przeglądzie szafek kuchennych i lodówki. Kolejnym przykładem działania w celu zapobiegania marnowaniu jedzenia, jest efektywne gotowanie. To, co pozornie nadaje się jedynie do wyrzucenia do kosza na śmieci, być może da się wykorzystać do potrawy według nowego przepisu” – wymienia Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności.
Do produkcji artykułów spożywczych wykorzystuje się energię, którą powinno się oszczędzać. Przy produkcji i transporcie niebagatelna jest również ilość emitowanego dwutlenku węgla. Jeśli zatem wyrzucamy produkt niszczymy środowisko.
Wszystkich zainteresowanych tematem marnowania żywności i sposobami przeciwdziałania temu zapraszamy do odwiedzenia strony www.unileverfoodsolutions.pl - zakładka Zrównoważony rozwój oraz na stronę www.niemarnuje.pl.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma Polędwica z dorsza gotowanaWersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war