Cappy Cała Pomarańcza to niezwykły produkt w portfolio marki. Specjalna technologia Pełnego Wyciskania(TM), sprawia, że jest bogaty w składniki odżywcze pochodzące z owoców pomarańczy. Dzięki temu Cappy Cała Pomarańcza może zastąpić jedną z 5 dziennie zalecanych porcji owoców i warzyw, szczególnie w zimie gdy trudno o świeże owoce.

Łatwa do spożycia forma stanowi alternatywę w sytuacjach, gdy brakuje odpowiednich warunków, aby umyć i obrać owoce lub warzywa.

Technologia Pełnego Wyciskania(TM) powoduje, że do produktu finalnego trafiają nie tylko sok i miąższ, jak ma to miejsce w tradycyjnych sokach pomarańczowych, ale również i inne części anatomiczne owocu pomarańczy, włącznie z albedo (biała skórka) i rdzeniem owocu (serce owocu). Te ostatnie są szczególnie bogate w fitoskładniki (głównie flawanony). Jedna szklanka Cappy Cała Pomarańcza zawiera tyle samo fitoskładników co średniej wielkości owoc pomarańczy i ponad 60% więcej niż zwyczajny sok pomarańczowy dostępny na rynku. Dlatego produkt jest najbliższy zjedzeniu całego owocu, stając się źródłem witaminy C, błonnika i potasu.

- W okresie jesienno-zimowym osłabia się nasza odporność, której towarzyszy częste przeziębienie.
W tym okresie należy dostarczać organizmowi niezbędną ilość  witamin, błonnika, oraz składników mineralnych. W tym szczególnie ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy C. Jest ona jednym
z najważniejszych naturalnych przeciwutleniaczy dostarczanych z pożywieniem, który chroni komórki organizmu, wzmacnia go, podnosząc odporność i skracając okres przeziębień. Najlepiej czerpać ją
z naturalnego źródła, ponieważ wtedy jest najłatwiej przyswajalna – mówi prof. Jan Oszmiański, technolog żywności Katedry Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - W okresie jesienno-zimowym trudno  o świeże owoce i warzywa dlatego należy korzystać z innych bogatych źródeł tej witaminy jak kiszona kapusta, owoce cytrusowe czy otrzymane z nich produkty - dodaje.
Zdrowa dieta to taka, która dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ważna jest prawidłowa częstotliwość spożywania produktów z poszczególnych grup, która w ciągu dnia przybiera kształt tzw. piramidy żywieniowej. Zgodnie z nią, warzywa i owoce powinny być spożywane w 3-5 porcjach, z czego jedna może być w postaci soku. Owoce stanowią bardzo różnorodną grupę. Można wśród nich wyróżnić owoce pestkowe, ziarnkowe, jagodowe, leśne, cytrusowe, śródziemnomorskie i tropikalne. Cytrusy zawierają najwięcej witaminy C, która pozytywnie wpływa między innymi na odporność czy przyswajalność żelaza. O wysokiej wartości odżywczej Cappy Cała Pomarańcza świadczy przeliczenie zawartości 100ml produktu zalecanego dziennego spożycia (% RDA). Wskaźnik ten jest znaczący (dostarcza ponad 7,5% RDA) dla witaminy C oraz potasu. Cappy Cała Pomarańcza zawiera również błonnik pokarmowy: 0,8g/100ml (przeważa błonnik rozpuszczalny).


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii kapusta z kiełbasą
Ile kalorii ma kiszona kapusta
Ile kalorii ma zupa cytrynowa
Banan kcal bez skórki

Wersja do druku