Włoska kuchnia - lasagne
Spis treści
Autor Ewa Madaj
Kojarzy się z Włochami, ale popularna jest na całym świecie. Sprawia to, że przybiera różne postacie i stale jest urozmaicana. Coraz częściej spotykane są wersje wegetariańskie lub na słodko. Nic nie zmienia jednak faktu, że jest pysznym i sycącym daniem.

Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne. Co prawda wymaga wykonywania kilku czynności naraz, ale pamiętajcie nie taki „diabeł straszny jak go malują”. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że dla takiej uczty podniebienia warto poświęcić troszkę więcej czasu.
Oto prosty przepis na to pyszne danie. W zasadzie jest to klasyczna lasagna z małym, zielonym dodatkiem.
Lasagne z farszem mięsnym i szpinakiem:
Składniki:
• 10 płatów makaronu lasagne (ilość zależy też od wielkości naczynia i upodobań)
• Starty ser (może być pokrojony w cienkie plastry)
• Tłuszcz do wysmarowania naczynia
• Oregano
SOS POMIDOROWY:
• Puszka pomidorów
• Cebula
• Sól, pieprz
• Natka pietruszki
• Bazylia, oregano
• Papryka ostra mielona, papryka słodka mielona.
FARSZ MIĘSNY:
• 0,5 kg mięsa mielonego
• Cebula
• Ząbek czosnku
• Liść laurowy
• Zioła prowansalskie
• Sól, pieprz
FARSZ SZPINAKOWY
• Paczka mrożonego szpinaku
• Masło
• Sól, pieprz
SOS BESZAMELOWY:
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• Szklanka mleka
Przygotowanie:
Farsz mięsny: cebulę szklimy na patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy mięso, podsmażamy, drobiąc je w między czasie. Do mięsa wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie i liść laurowy. Dusimy przez 15 minut. Na koniec możecie usunąć liść laurowy.
Sos pomidorowy: cebulę szklimy na odrobinie masła. Dodajemy pomidory, doprawiając je solą i pieprzem. Dusimy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, następnie bazylię, oregano, natkę pietruszki oraz paprykę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Dobrym i szybkim rozwiązaniem jest użycie gotowych sosów. W sklepach znajdziecie sosy bolognese wielu firm. Wystarczy je odpowiednio przyprawić (sól, pieprz, oregano, bazylia, koncentrat pomidorowy) a smakują naprawdę dobrze.
Farsz szpinakowy: szpinak podsmażamy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i lekko podsmażamy. Cały czas mieszając wlewamy mleko. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy nasz sos przez chwilę aż zgęstnieje.
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wlewamy odrobinę sosu beszamelowego. Potem układamy warstwę makaronu (lub dwie – w zależności od upodobań) i polewamy je sosem beszamelowym. Następny w kolejności jest szpinak, farsz mięsny i sos pomidorowy. Potem znów makaron, sos beszamelowy, szpinak, mięso, sos pomidorowy. Całość posypujemy żółtym serem oraz odrobiną oregano. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut.
Wersja do druku

Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne. Co prawda wymaga wykonywania kilku czynności naraz, ale pamiętajcie nie taki „diabeł straszny jak go malują”. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że dla takiej uczty podniebienia warto poświęcić troszkę więcej czasu.
Oto prosty przepis na to pyszne danie. W zasadzie jest to klasyczna lasagna z małym, zielonym dodatkiem.
Lasagne z farszem mięsnym i szpinakiem:
Składniki:
• 10 płatów makaronu lasagne (ilość zależy też od wielkości naczynia i upodobań)
• Starty ser (może być pokrojony w cienkie plastry)
• Tłuszcz do wysmarowania naczynia
• Oregano
SOS POMIDOROWY:
• Puszka pomidorów
• Cebula
• Sól, pieprz
• Natka pietruszki
• Bazylia, oregano
• Papryka ostra mielona, papryka słodka mielona.
FARSZ MIĘSNY:
• 0,5 kg mięsa mielonego
• Cebula
• Ząbek czosnku
• Liść laurowy
• Zioła prowansalskie
• Sól, pieprz
FARSZ SZPINAKOWY
• Paczka mrożonego szpinaku
• Masło
• Sól, pieprz
SOS BESZAMELOWY:
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• Szklanka mleka
Przygotowanie:
Farsz mięsny: cebulę szklimy na patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy mięso, podsmażamy, drobiąc je w między czasie. Do mięsa wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie i liść laurowy. Dusimy przez 15 minut. Na koniec możecie usunąć liść laurowy.
Sos pomidorowy: cebulę szklimy na odrobinie masła. Dodajemy pomidory, doprawiając je solą i pieprzem. Dusimy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, następnie bazylię, oregano, natkę pietruszki oraz paprykę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Dobrym i szybkim rozwiązaniem jest użycie gotowych sosów. W sklepach znajdziecie sosy bolognese wielu firm. Wystarczy je odpowiednio przyprawić (sól, pieprz, oregano, bazylia, koncentrat pomidorowy) a smakują naprawdę dobrze.
Farsz szpinakowy: szpinak podsmażamy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i lekko podsmażamy. Cały czas mieszając wlewamy mleko. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy nasz sos przez chwilę aż zgęstnieje.
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wlewamy odrobinę sosu beszamelowego. Potem układamy warstwę makaronu (lub dwie – w zależności od upodobań) i polewamy je sosem beszamelowym. Następny w kolejności jest szpinak, farsz mięsny i sos pomidorowy. Potem znów makaron, sos beszamelowy, szpinak, mięso, sos pomidorowy. Całość posypujemy żółtym serem oraz odrobiną oregano. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ziołolecznictwo ludoweWersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników