Jabłka na zimowe zdrowie

Jabłka maja wiele wyjątkowych atutów. Są dostępne cały rok, na każdej szerokości geograficznej. Nie można się jednak nimi znudzić, gdyż istnieje ponad 10 tysięcy odmian tych wyjątkowych owoców. Mają różne kształty, smak i kolor. W dodatku znaleźć je możemy w każdym sklepie czy na rynku, nie odchudzając przy tym za bardzo naszego portfela.
Dla zdrowia…
Jabłka są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Najwięcej znajdziemy w nich witaminy C. To właśnie ona ma ogromny wpływ na poprawę naszej odporności, co jest szczególnie ważne w zimniejszych porach roku. To także bogate źródło potasu, który reguluje gospodarkę wodną oraz magnezu zapobiegającego anemii. Jabłka wpływają na poziom cholesterolu, wzmacniają serce i układ nerwowy. Wykazano też ich działanie moczopędne, dlatego polecane są osobom mającym problemy z obrzękami nóg. To również idealny środek na zaparcia.
W swoim składzie zawierają także pektyny. To one oczyszczają organizm z substancji trujących, wiążą metale ciężkie w nierozpuszczalne sole wydalane z organizmu, neutralizują substancje toksyczne i regulują florę bakteryjną. Polecane są osobom palącym papierosy, a także żyjącym w dużych miastach. Dzięki mocy wchłaniania cholesterolu zapobiegają zawałowi serca i miażdżycy. Najwięcej pektyn znajduje się pod skórką i w gnieździe nasiennym – czyli tych częściach, które bardzo często usuwamy.
Dla urody…
Zawarta w jabłkach witamina C usuwa z organizmu wolne rodniki, potrafi także przeciwdziałać wiotczeniu skóry. W połączeniu z witaminą P uelastycznia ścianki naczyń krwionośnych i zapobiega powstawaniu tzw. pajączków. Sprzyja też w przyswajaniu wapnia, co pozytywnie wpływa na stan naszych włosów i paznokci.
Jedzenie jabłek polecane jest także osobom odchudzającym się. Zawierają duże ilości błonnika, a mało kalorii (100 g to ok. 40 kcal). W dodatku są bardzo sycące. Należy jednak uważać, gdyż w swoim składzie mają dość dużo cukrów.
Zdania są podzielone jeśli chodzi o wpływ jabłek na zęby. Wiadomo, iż gryzienie twardych owoców wpływa pozytywnie na stan dziąseł. Za to powolne jedzenie tych owoców niekorzystnie działa na szkliwo, co jest skutkiem wysokiego poziomu kwasowości. Poza tym zawierają cukry, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Dlatego specjaliści po zjedzeniu jabłka polecają wypicie wody, która wypłucze niebezpieczne dla zębów substancje.
Kilka ciekawostek:
• Im jabłko kwaśniejsze, tym ma więcej witaminy C
• Im mniejsze jabłko tym ma więcej witaminy C w swoim składzie
• Najwięcej witaminy C jest pod skórką dlatego najlepiej jeść i przygotowywać je (piec, gotować) ze skórką
• Suszone jabłka mają mniej witamin, za to wzbogacają się w błonnik
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma szarlotkaWersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników