Każdy, a w szczególności przyszłe mamy wiedzą jak istotne jest odżywianie w czasie ciąży. To co znajduje się na naszym talerzu wpływa na rozwój dziecka. Dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W diecie kobiet w tym wyjątkowym stanie nie może zabraknąć pierwiastka jakim jest jod.

Jod to niezwykle ważny pierwiastek wpływający na rozwój dziecka. Jego rolą jest produkcja hormonów tarczycy. To bardzo znaczący element wpływający na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu. Ma związek także z prawidłowym metabolizmem, układem krążenia, wzrostem oraz dojrzewaniem.

Niedobór…
Nie wszystkie kobiety zdają sobie sprawę jak ważne dla rozwoju dziecka jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości jodu. Jego brak prowadzić może do opóźnienia w rozwoju umysłowym oraz psychomotorycznym dziecka. Skutkować także może słabszą koncentracją, obniżeniem zdolności zapamiętywania i uczenia się.
Niedobór jodu w ciąży wiąże się czasem z poronieniami i zwiększa umieralność poporodową.
Jego brak powodować może również tzw. wole, pod pojęciem których należy rozumieć powiększenie się tarczycy. W najbardziej zaawansowanych przypadkach prowadzić to może do ucisku tchawicy.

Źródła…
Najlepszymi źródłami jodu są ryby i owoce morza. Kobiety w ciąży powinny spożywać ryby nawet 3 razy w tygodniu. Należy jednak uważać na te gatunki, które mogą zawierać elementy metali ciężkich, takie jak np. tuńczyk. Warto także pamiętać o produktach mlecznych oraz warzywach. Niejednokrotnie w jod bogate są też wody mineralne. Dobrze przed zakupem zwrócić zatem uwagę na ich skład.
W jod bogata jest także sól kuchenna, jednak z ilością tego produktu trzeba uważać, gdyż jej nadmiar jest szkodliwy dla organizmu.

Jod można dostarczyć organizmowi także poprzez wizytę w nadmorskich miejscowościach. Jego ilość zawartego w powietrzu maleje wraz z oddalaniem się od brzegu morza. to idealny sposób na połączenie przyjemnego z pożytecznym.

A aptece dostępne są też doustne preparaty zawierające ten pierwiastek. Nie należy jednak zażywać ich bez konsultacji z lekarzem.

Należy pamiętać, że pewne produkty zaburzają właściwe wchłanianie jodu. Zaliczyć do nich możemy kapustę, brokuły, brukselkę czy rzepę.

Specjaliści twierdzą, iż dzienne zapotrzebowanie na jod wynosi 160-200 mikrogramów. Kobiety w ciąży mają zdecydowanie większe potrzeby – 230 mikrogramów.
Nie zapomnijcie zatem, aby produkty bogate w ten pierwiastek były stałym elementem Waszego codziennego menu.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma tuńczyk z puszki
Tuńczyk w oleju po odsączeniu
Rozw?j osobisty kobiet

Wersja do druku