Cynamonowy smak zimy
Spis treści
Autor Ewa Madaj
To on nieodłącznie kojarzy nam się ze śnieżnobiałą zimą oraz mrozem za oknem. Cynamon bowiem rozgrzewa nie tylko swoim smakiem, ale i zapachem. Znany i lubiany już starożytności do dnia dzisiejszego jest bardzo popularnym dodatkiem do dań i napojów.

Cynamon dodawany jest do wielu potraw o słodkim charakterze. Jego mocny, aromatyczny, korzenny zapach oraz słodki smak pozwalają nadać daniom niezwykłego charakteru. To nieodłączny składnik wielu ciast, idealnie pasuje od naleśników z serem, kompotów. Nie można bez niego wyobrazić sobie grzanego wina czy piwa. Doskonale komponuje się z pieczonym jabłkiem.
Warto jednak wiedzieć, że ma on także wiele właściwości zdrowotnych. Spożywanie już pół łyżeczki cynamonu dziennie pozytywnie wpływa na wiele funkcji naszego organizmu. Jest to bowiem nieocenione źródło błonnika, manganu, wapnia i żelaza.
Cynamon polecany jest osobom mającym problemy z cholesterolem, a także zbyt wysokim poziomem cukru. Pozytywnie wpływa także na higienę jamy ustnej (występuje czasem jako dodatek do gum do żucia). Ta wyjątkowa przyprawa dobrze wpływa także na stan cery. Jest pomocna w walce z trądzikiem, łagodzi przebarwienia.
Co ciekawe cynamon dodany do potraw przedłuża okres ich trwałości, zapobiega psuciu się. Można go więc nazwać „naturalnym konserwantem”.
Jak wszystko tak i cynamon ma swoje plusy i minusy. W swoim składzie bowiem zawiera kumarynę. Jest to substancja zapachowa, której zapach przypomina woń skoszonego siana. W małych ilościach wykazuje działanie przeciwbólowe, odprężające, pomaga walczyć z bezsennością, pobudza krążenie. Jednak jej zbyt duże ilości mogą powodować uszkodzenia nerek i wątroby. Niemieccy naukowcy badający ten składnik uważają, że tygodniowa dawka cynamonu nie powinna przekraczać 0,1 mg na kilogram masy ciała. Najwięcej kumaryny znajdziecie w chińskiej odmianie cynamonu, najmniej w cejlońskiej.
Zazwyczaj jednak cynamon traktowany jest jako dodatek do dań i napojów. Nie spożywa się go więc w wielkich ilościach i nie ma powodów obaw o negatywny wpływ na zdrowie. Bez wątpienia jednak jest to niezwykle smaczne uatrakcyjnienie zimowych wieczorów.
Ile kalorii ma kompot z agrestu
Naleśniki z serem smażone kalorie
Wersja do druku

Cynamon dodawany jest do wielu potraw o słodkim charakterze. Jego mocny, aromatyczny, korzenny zapach oraz słodki smak pozwalają nadać daniom niezwykłego charakteru. To nieodłączny składnik wielu ciast, idealnie pasuje od naleśników z serem, kompotów. Nie można bez niego wyobrazić sobie grzanego wina czy piwa. Doskonale komponuje się z pieczonym jabłkiem.
Warto jednak wiedzieć, że ma on także wiele właściwości zdrowotnych. Spożywanie już pół łyżeczki cynamonu dziennie pozytywnie wpływa na wiele funkcji naszego organizmu. Jest to bowiem nieocenione źródło błonnika, manganu, wapnia i żelaza.
Cynamon polecany jest osobom mającym problemy z cholesterolem, a także zbyt wysokim poziomem cukru. Pozytywnie wpływa także na higienę jamy ustnej (występuje czasem jako dodatek do gum do żucia). Ta wyjątkowa przyprawa dobrze wpływa także na stan cery. Jest pomocna w walce z trądzikiem, łagodzi przebarwienia.
Co ciekawe cynamon dodany do potraw przedłuża okres ich trwałości, zapobiega psuciu się. Można go więc nazwać „naturalnym konserwantem”.
Jak wszystko tak i cynamon ma swoje plusy i minusy. W swoim składzie bowiem zawiera kumarynę. Jest to substancja zapachowa, której zapach przypomina woń skoszonego siana. W małych ilościach wykazuje działanie przeciwbólowe, odprężające, pomaga walczyć z bezsennością, pobudza krążenie. Jednak jej zbyt duże ilości mogą powodować uszkodzenia nerek i wątroby. Niemieccy naukowcy badający ten składnik uważają, że tygodniowa dawka cynamonu nie powinna przekraczać 0,1 mg na kilogram masy ciała. Najwięcej kumaryny znajdziecie w chińskiej odmianie cynamonu, najmniej w cejlońskiej.
Zazwyczaj jednak cynamon traktowany jest jako dodatek do dań i napojów. Nie spożywa się go więc w wielkich ilościach i nie ma powodów obaw o negatywny wpływ na zdrowie. Bez wątpienia jednak jest to niezwykle smaczne uatrakcyjnienie zimowych wieczorów.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kompot z czereśniIle kalorii ma kompot z agrestu
Naleśniki z serem smażone kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników