Grzyby, ach te grzyby
Spis treści
Autor
Skarby polskich lasów to prawdziwe smakołyki. Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt wiele wysiłku ani wyszukanych składników. Wystarczy szczypta Vegety…
Grzyby to wdzięczne produkty, z których można wyczarować przeróżne specjały. Szczególnie wtedy, gdy przyrządzenie potrawy przywołuje wspomnienia z jesiennego grzybobrania.
A Polacy znani są ze swojego zamiłowania do aromatycznych potraw z rydzów, maślaków, podgrzybków … i tych świeżych i tych suszonych. Grzyby możemy dusić w sosie ze śmietaną i cebulką, smażyć delikatnie oprószone mąką lub ugotować w zawiesistej zupie. Zebrane podczas porannego spaceru w lesie najlepiej zamarynować lub ususzyć na zimowy barszcz biały czy świąteczne uszka. Możemy je także własnoręcznie zamrozić aby, gdy nadejdzie zima, upichcić rozgrzewające i pożywne danie. Grzyby nie wymagają używania wielu przypraw. Ich aromat doskonale uwypukla Vegeta standard, królująca od lat w spiżarce polskiej gospodyni. Vegeta podkreśli smak borowików, boczniaków, pieczarek, kurek i wszystkich innych gatunków grzybów. Można jej używać jako jedynej przyprawy lub w połączeniu z liśćmi laurowymi, pieprzem, natką pietruszki, majerankiem czy też tymiankiem. Skład Vegety doskonale współgra z innymi przyprawami i został tak dobrany, aby uwypuklić smak przyrządzanych dań. Ta unikatowa kompozycja najwyższej jakości marchwi, pasternaku, cebuli, selera i natki pietruszki zawiera również witaminy B1 i B2, dzięki którym jest zdrowa i ma charakterystyczną żółtą barwę. Jej niepowtarzalny kolor i właściwości kryją się w tajemniczej recepturze rodem ze słonecznej Chorwacji.
Na jesienny obiad Vegeta proponuje słoweński przepis na wyborny gulasz. Receptura powstała gdy kulinarni specjaliści Vegety odwiedzili słoweńską hodowlę grzybów nazwaną „Jelenov greben”. Tam, zachwyceni bogactwem miejscowych grzybów, stworzyli ten oto przepis:Wyborny gulasz z grzybówCzas przygotowania 45 min Wartość energetyczna 793 kcal / 3315 kJ Składniki dla 4 osób600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików) 10 g suszonych borowików 3 łyżki oleju 40 g wędzonego boczku warzywa: 1 cebula, 2 marchewki, seler naciowy przyprawy: 1 łyżka Vegety, pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, tymianek, natka pietruszki, 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ocet winny 200 g ziemniaków PrzygotowanieGrzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, marchewkę w krążki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć boczek i cebulę, dodać marchewkę i dalej smażyć. Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać Vegetą i dusić podlewając gorącą wodą. Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć. Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodać odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.Małe tajemniceOcet winny można zastąpić białym winem. Gęstości gulaszowi nadają rozgniecione ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jako dodatek podawać purée ziemniaczane.Dostępność sprzedaży:Vegeta Standard - dostępna w opakowaniach 75g, 125g, 200g, 500g, 1kg, 2kg, 5kg, 10kg oraz w puszkach 250g. Cena, w zależności od opakowania: od 1,50 zł za 75g do 16,35 zł za 1kg. Produkty można kupić w sklepach spożywczych i hurtowniach na terenie całego kraju.
Troć wędzona kalorie
Ile kalorii ma marchew zasmażona
Wersja do druku


Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Talerz zupy grzybowej kcalTroć wędzona kalorie
Ile kalorii ma marchew zasmażona
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas