Z dalekiej Ameryki na nasze talerze
Spis treści
Autor
Pikantne skrzydełka z kurczaka, soczyste nuggetsy, ogromne piętrowe hamburgery – nietrudno zgadnąć, w jakiej kuchni znajdziemy te przysmaki. Choć kuchnia amerykańska kryje w sobie ogromne bogactwo innych potraw, różnych w zależności od regionu kraju, to jednak właśnie te są wizytówką Stanów Zjednoczonych.
Stały się one niezwykle popularne na całym świecie. Któż z nas bowiem nigdy nie próbował chrupiących skrzydełek i nuggetsów, hot-dogów czy hamburgerów? Spróbowaliśmy i… pokochaliśmy je! Co jest w nich tak niezwykłego, że często nie potrafimy się im oprzeć? Szukamy odpowiedzi!
Złocista, chrupiąca panierka!
Amerykanie uwielbiają chrupiące, a zarazem soczyste kawałki kurczaka i przygotowują je na dziesiątki różnych sposobów. Szczególnie upodobali sobie nuggetsy, czyli kawałki piersi z kurczaka, oraz skrzydełka, najczęściej podawane jako Buffalo wings. Te ostatnie swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, skąd pochodzą. Są smażone na głębokim tłuszczu, a następnie obtaczane w sosie na bazie masła, pieprzu Cayenne i octu. To powoduje, że mówimy o nich „pikantne”. Oprócz klasycznej wersji, Amerykanie przyrządzają także liczne wariacje tej przekąski – skrzydełka pieczone czy grillowane. Ogromną sławę zyskały także skrzydełka panierowane. I właśnie w takiej wersji pokochał je cały świat! Zachwycamy się panierką, która pokrywa skrzydełka serwowane w restauracjach fast food rodem zza Oceanu. Wielu chce odkryć jej tajemnicę i próbuje odtworzyć w domu tą panierkę, ale bardzo niewielu z nas się to udaje.
Sztuka ta udała się Piotrowi Murawskiemu, szefowi kuchni Knorr: „Zainspirowany kuchnią amerykańską oraz teksasko-meksykańską, tak zwaną tex-mex, postanowiłem stworzyć recepturę chrupiącej, idealnie doprawionej panierki”. Zamknął ją w Fixach Knorr: Nuggetsy z kurczaka i Chrupery z kurczaka. Dzięki temu nie musimy wykradać przepisu na pyszną panierkę z pilnie strzeżonych sejfów, w których cenną recepturę przechowują amerykańskie restauracje. Teraz samodzielnie w domu przygotujemy soczyste kawałki piersi z kurczaka, pałki i skrzydełka w złocistej chrupiącej panierce.
Nuggetsy z kurczaka od Knorr to już gotowa chrupiąca panierka, w której wystarczy obtoczyć kawałki kurczaka i usmażyć na oleju na złoty kolor. Jeśli wolimy pałki z kurczaka, powinniśmy sięgnąć po Chrupery z kurczaka z dipem BBQ. Panierka przygotowana przez szefa kuchni Knorr zadowoli największych wielbicieli amerykańskich smaków. Za pikantny smak odpowiada kompozycja, w której istotną rolę odgrywają zioła oraz przyprawy, m.in. rozmaryn, oregano, kolendra, kurkuma, czosnek i pieprz Cayenne. A dla fanów amerykańskich Chicken wings – Chrupery z kurczaka z dipem serowym. Skrzydełka pokryje chrupiąca panierka z wyczuwalnym smakiem ziół: kolendry, kminku oraz gałki muszkatołowej.
Sos to jest to!
Niemniej ważne od panierki są sosy, które Amerykanie obowiązkowo stawiają obok drobiowych przekąsek. Chodzi przecież o to, by jeść je palcami i zanurzać w miseczce wypełnionej sosem!
Najpopularniejszym jest chyba sos barbeque, którego nie może zabraknąć na żadnym amerykańskim party! Początkowo używany do potraw z grilla, obecnie towarzyszy wszelkim potrawom mięsnym, w tym najczęściej przekąskom z drobiu. Ma zapach wędzonki i cechuje go na tyle charakterystyczny smak, że niezwykle trudno odtworzyć go w domu. I właśnie to zmotywowało szefa kuchni Knorr, wicemistrza świata na World Barbeque Gold Cup w 2003 r., by odtworzyć ten smak znany z restauracji fast food i spotkań przy grillu. I udało się! Teraz sos barbeque, dołączony do Fix Knorr Chrupery z kurczaka z dipem BBQ, można w minutę przygotować w domowej kuchni. Co za smak – kolendra, gorczyca, kmin, ziele angielskie, goździki, cynamon oraz aromat dymu wędzarniczego tworzą niezwykle smaczną kompozycję! Idealną do chrupiących panierowanych pałek z kurczaka.
Ale kuchnia amerykańska to prawdziwa skarbnica sosów. Wiedząc o tym, Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, skomponował także inne sosy, które wspaniale smakują z drobiowymi przekąskami: „Tworząc pasujący do nuggetsów sos Tysiąca Wysp, połączyłem smak m.in. czerwonej papryki, pietruszki, cebuli i koncentratu pomidorowego”. Z myślą o wielbicielach ostrzejszych smaków, przygotował on do nuggetsów także sos meksykański. Do skrzydełek będzie natomiast pasował dołączony do Chruperów z kurczaka dip serowy, zawierający aż 3 rodzaje serów: twardy, typu blue cheese oraz Crescenza.
Oto i mamy odpowiedź na wcześniej postawione pytanie – soczyste drobiowe mięso, chrupiąca panierka i wyrazisty sos to połączenie, które pokochaliśmy. Oto przyczyna tak wielkiej popularności sztandarowych przekąsek kuchni amerykańskiej na całym świecie!
Ile kalorii ma dorsz w panierce smażony
Troć wędzona kalorie
Ile kalorii ma golonka odtłuszczona
Wersja do druku
Stały się one niezwykle popularne na całym świecie. Któż z nas bowiem nigdy nie próbował chrupiących skrzydełek i nuggetsów, hot-dogów czy hamburgerów? Spróbowaliśmy i… pokochaliśmy je! Co jest w nich tak niezwykłego, że często nie potrafimy się im oprzeć? Szukamy odpowiedzi!
Złocista, chrupiąca panierka!
Amerykanie uwielbiają chrupiące, a zarazem soczyste kawałki kurczaka i przygotowują je na dziesiątki różnych sposobów. Szczególnie upodobali sobie nuggetsy, czyli kawałki piersi z kurczaka, oraz skrzydełka, najczęściej podawane jako Buffalo wings. Te ostatnie swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, skąd pochodzą. Są smażone na głębokim tłuszczu, a następnie obtaczane w sosie na bazie masła, pieprzu Cayenne i octu. To powoduje, że mówimy o nich „pikantne”. Oprócz klasycznej wersji, Amerykanie przyrządzają także liczne wariacje tej przekąski – skrzydełka pieczone czy grillowane. Ogromną sławę zyskały także skrzydełka panierowane. I właśnie w takiej wersji pokochał je cały świat! Zachwycamy się panierką, która pokrywa skrzydełka serwowane w restauracjach fast food rodem zza Oceanu. Wielu chce odkryć jej tajemnicę i próbuje odtworzyć w domu tą panierkę, ale bardzo niewielu z nas się to udaje.
Sztuka ta udała się Piotrowi Murawskiemu, szefowi kuchni Knorr: „Zainspirowany kuchnią amerykańską oraz teksasko-meksykańską, tak zwaną tex-mex, postanowiłem stworzyć recepturę chrupiącej, idealnie doprawionej panierki”. Zamknął ją w Fixach Knorr: Nuggetsy z kurczaka i Chrupery z kurczaka. Dzięki temu nie musimy wykradać przepisu na pyszną panierkę z pilnie strzeżonych sejfów, w których cenną recepturę przechowują amerykańskie restauracje. Teraz samodzielnie w domu przygotujemy soczyste kawałki piersi z kurczaka, pałki i skrzydełka w złocistej chrupiącej panierce.
Nuggetsy z kurczaka od Knorr to już gotowa chrupiąca panierka, w której wystarczy obtoczyć kawałki kurczaka i usmażyć na oleju na złoty kolor. Jeśli wolimy pałki z kurczaka, powinniśmy sięgnąć po Chrupery z kurczaka z dipem BBQ. Panierka przygotowana przez szefa kuchni Knorr zadowoli największych wielbicieli amerykańskich smaków. Za pikantny smak odpowiada kompozycja, w której istotną rolę odgrywają zioła oraz przyprawy, m.in. rozmaryn, oregano, kolendra, kurkuma, czosnek i pieprz Cayenne. A dla fanów amerykańskich Chicken wings – Chrupery z kurczaka z dipem serowym. Skrzydełka pokryje chrupiąca panierka z wyczuwalnym smakiem ziół: kolendry, kminku oraz gałki muszkatołowej.
Sos to jest to!
Niemniej ważne od panierki są sosy, które Amerykanie obowiązkowo stawiają obok drobiowych przekąsek. Chodzi przecież o to, by jeść je palcami i zanurzać w miseczce wypełnionej sosem!
Najpopularniejszym jest chyba sos barbeque, którego nie może zabraknąć na żadnym amerykańskim party! Początkowo używany do potraw z grilla, obecnie towarzyszy wszelkim potrawom mięsnym, w tym najczęściej przekąskom z drobiu. Ma zapach wędzonki i cechuje go na tyle charakterystyczny smak, że niezwykle trudno odtworzyć go w domu. I właśnie to zmotywowało szefa kuchni Knorr, wicemistrza świata na World Barbeque Gold Cup w 2003 r., by odtworzyć ten smak znany z restauracji fast food i spotkań przy grillu. I udało się! Teraz sos barbeque, dołączony do Fix Knorr Chrupery z kurczaka z dipem BBQ, można w minutę przygotować w domowej kuchni. Co za smak – kolendra, gorczyca, kmin, ziele angielskie, goździki, cynamon oraz aromat dymu wędzarniczego tworzą niezwykle smaczną kompozycję! Idealną do chrupiących panierowanych pałek z kurczaka.
Ale kuchnia amerykańska to prawdziwa skarbnica sosów. Wiedząc o tym, Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, skomponował także inne sosy, które wspaniale smakują z drobiowymi przekąskami: „Tworząc pasujący do nuggetsów sos Tysiąca Wysp, połączyłem smak m.in. czerwonej papryki, pietruszki, cebuli i koncentratu pomidorowego”. Z myślą o wielbicielach ostrzejszych smaków, przygotował on do nuggetsów także sos meksykański. Do skrzydełek będzie natomiast pasował dołączony do Chruperów z kurczaka dip serowy, zawierający aż 3 rodzaje serów: twardy, typu blue cheese oraz Crescenza.
Oto i mamy odpowiedź na wcześniej postawione pytanie – soczyste drobiowe mięso, chrupiąca panierka i wyrazisty sos to połączenie, które pokochaliśmy. Oto przyczyna tak wielkiej popularności sztandarowych przekąsek kuchni amerykańskiej na całym świecie!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma Soczysta pierś z kurczaka gotowanaIle kalorii ma dorsz w panierce smażony
Troć wędzona kalorie
Ile kalorii ma golonka odtłuszczona
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn