Serowy savoir-vivre

Sery pleśniowe to wyjątkowy przysmak, o bardzo długiej tradycji. Cechuje je zarówno prostota, jak i wyrafinowanie. Aby w pełni się nimi delektować należy co nieco wiedzieć o ich specyfice oraz sposobach ich podawania.
Jak je przechowywać …
Sery tego rodzaju należy zawsze przechowywać w lodówce, najlepiej na najniższych półkach tak, aby uniknąć ryzyka nadmiernego zmrożenia. Pamiętaj o tym, aby były one zawsze starannie zawinięte w oryginalny papier w którym zostały zakupiony, bądź w torebce do przechowywania do żywności. W ten sposób nie utracą one wilgotności, a jednocześnie zachowają przepływ powietrza.
Ponieważ ser „oddycha” może absorbować inne aromaty, dlatego nie należy go przechowywać w pobliżu pokarmów o intensywnym zapachu. Ser pleśniowy nie toleruje ani mrozu ani słońca. Temperatury minusowe sprawiają, że traci swój naturalny smak i aromat. Z kolei trzymanie go zbyt długo w ciepłym miejscu może spowodować, iż zacznie się rozpływać.
Zdaniem Agnieszki Wiąk z Eurial Polska, firmy wprowadzającej na polski rynek francuskie sery Merci Chef! - „Okres dojrzewania sera pleśniowego nie kończy się wraz z jego zapakowaniem. Granicę tego procesu wyznacza konsumpcja. To oznacza, że od momentu zakupu musimy go bacznie obserwować i zwracać szczególną uwagę na to, w jaki sposób jest on przechowywany.”
Wobec tego, pozostawiając go w lodówce sprawdzaj od czasu do czasu, w jakim jest stanie. Zaglądaj do niego codziennie, wąchaj i próbuj.
Co ciekawe, prawdziwi smakosze najczęściej kupują sery pleśniowe właśnie tuż przed, a nawet zaraz po upływie daty ważności. Ponieważ wraz ze zbliżaniem się terminu końca przydatności do spożycia, ser staje się bardziej wyrazisty w smaku.
Ja je podawać …
Rozkoszowanie się smakiem serów podpuszkowych można porównać nie tylko do uczty dla podniebienia, ale i całego rytuału. Francuzi swoje znakomite sery podają zamiast deseru, lub pomiędzy posiłkami. Ta kolejność nie jest jednak przypadkowa. Sery neutralizują bowiem pokarmy o kwaśnym odczynie, oczyszczają też zęby i kubki smakowe, przygotowując na odbiór nowych wrażeń smakowych.
Sery tego rodzaju powinny być serwowane w temperaturze pokojowej, wobec czego należy je wyjąć na godzinę przed samym podaniem. Dzięki temu ich właściwy smak oraz aromat będzie miał czas, aby w pełni się rozwinąć, tak abyś mógł się w nich rozsmakować.
Sam sposób ich krojenia również nie pozostaje bez znaczenia. Aby zapobiec ich nadmiernemu wysychaniu, należy je kroić promieniście, tzn. prostopadle do powierzchni – na trójkąty, bezpośrednio przed podaniem, nigdy wcześniej.
Możliwości ich serowania ograniczają jedynie nasze preferencje smakowe. Wybornie smakują z białym pieczywem takim jak bagietka, winogronami oraz z lampką czerwonego wina.
Jednym z najczęstszych sposobów ich podawania jest tzw. deska serów, na której prócz ich różnych odmian, znajdują się również uzupełniające kompozycję produkty takie jak: bakalie, wędliny, owoce, orzechy. Wszystko to doskonale współgra oraz przełamuje różnorodność smaków sera. Deska serów stanowi wykwitną przekąskę do wina na różnego rodzaju koktajlach oraz przyjęciach.
Dobrej jakości Camembert powinien kusić zapachem, być sprężysty przy lekkim naciskaniu, wewnątrz mieć barwę kremową, a w smaku czarować subtelnością. Nic więc dziwnego, że jedzenie serów pleśniowych to prawdziwa sztuka smakowania.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�