Wielkanocne dania pod okiem dietetyka

Świąteczne słodkości
W Święta stoły aż uginają się od słodkości. W trosce o piękną sylwetkę nie musimy rezygnować całkowicie z ich jedzenia, natomiast uważajmy na to, co wybieramy. Wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe w przygotowaniu potraw, ograniczymy zbędne tłuszcze i produkty o wysokiej zawartości cholesterolu. - Najbardziej kaloryczne w świątecznym menu są ciasta mające w składzie tłuste masy, które powstają głównie na bazie masła lub margaryny, z dużą zawartością cukru, jak np. mazurki. W zamian możemy zdecydować się na inne desery: sernik na zimno lub paschę, przygotowaną z sera o zmniejszonej zawartości tłuszczu – mówi Karolina Żmuda, dietetyk z Centrum Naturhouse. Można również wybrać ciasta z owocami czy galaretką owocową lub zjeść kawałek babki drożdżowej pod warunkiem, że nie będzie ona oblana lukrem.
Wielkanocne śniadanie
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw z jaj. Są one zdrowe, ale należy uważać na nadmierne spożywanie żółtek, które są znacznie bardziej kaloryczne niż białka. Zawierają dużo tłuszczu oraz cholesterolu LDL, który niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Osoby będące na diecie redukującej masę ciała, mogą jeść białka w dowolnych ilościach, natomiast żółtka najwyżej 3-4 razy w tygodniu. Jeżeli wiemy, że w Święta będzie nam ciężko zrezygnować z tradycyjnych potraw na bazie jaj, możemy już wcześniej zredukować ich ilość w naszym codziennym menu. Świąteczne śniadanie to również barszcz biały z wiejską kiełbasą, który warto zastąpić np. chłodnikiem lub żurem bez dodatku mąki. Kaloryczne mogą być również sałatki warzywne z dodatkiem majonezu, dlatego najlepiej zamienić go np. na chudy jogurt grecki. Jako danie główne doskonale sprawdzą się mięsa duszone: cielęcina, królik, gęś czy indyk. Z pewnością okażą się miłą i zdrową odmianą w naszym menu, co więcej mają dużo cennego białka i są mniej tłuste od wieprzowiny.
Dobry plan to podstawa
Aby Święta minęły nam zgodnie z „dietetycznym” planem, dobrze się do nich przygotujmy. - Pamiętajmy, aby posiłki zaczynać od zjedzenia warzyw, dzięki temu wypełnimy nimi żołądek, a później zjemy mniejszą porcję głównego dania. Należy jeść wolno, dobrze przeżuwać i nie popijać jedzenia, to poprawi trawienie oraz da nam uczucie sytości – dodaje ekspert Naturhouse. Warto nakładać na talerz mniejsze porcje, aby móc spróbować każdej potrawy. Nie przesadzajmy też z alkoholem, jest on wysoce kaloryczny, dlatego jeżeli zdecydujemy się na jego spożycie, wybierzmy wino wytrawne, które dodatkowo ułatwi trawienie.
Właściwe nawyki żywieniowe
Przygotowując samodzielnie dania na Święta unikajmy produktów z dużą zawartością tłuszczu, soli oraz cukru. Pamiętajmy też o właściwych nawykach – po ciężkim śniadaniu lub obiedzie można wybrać się na spacer, by pozwolić odpocząć organizmowi i przyspieszyć procesy trawienne. W okolicach Wielkanocy w sklepach pojawia się coraz więcej nowalijek, dlatego warto spożywać je w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. Są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, który poprawi naszą przemianę materii. Nadadzą one również świątecznym potrawom prawdziwie wiosenny aromat i wygląd.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma barszcz zabielanyIle kalorii ma barszcz biały z torebki
Ile kalorii ma wino czerwone wytrawne
Ile kalorii ma indyk
majonez kalorie łyżeczka
Szkolenie psa
dressing
Wersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan