Kulinarne podróże z przyjaźnią w tle
Spis treści
Autor
Czasem wykwintnie, czasem prosto, ale zawsze smacznie. Książka Evity de Gor i Gavina Baxtera to dwujęzyczny przewodnik kulinarny, który przyda się nie tylko w kuchni, ale także podczas wyprawy na egzotyczny targ.
Życie ma wiele smaków. Najlepiej można się o tym przekonać zmieniając na jakiś czas miejsce zamieszkania. O jego wyjątkowości w dużej mierze decydują smaki lokalnych potraw, a składników do nich należy szukać tam, gdzie to robią miejscowi – na targach i bazarach. Wiedzą o tym autorzy książki Smaki świata – Polka, która większość życia mieszkała w Australii oraz Australijczyk, który osiadł w Polsce. Ich książka to owoc współpracy i przyjaźni, jaka połączyła tych dwoje pasjonatów sztuki kulinarnej.
Smaki świata to wyjątkowa podróż przez wszystkie kontynenty. Przepisom kulinarnym towarzyszą krótkie komentarze do specyfiki wybranego regionu. Każda z kuchni narodowych reprezentowana jest przez wyjątkowe smakołyki. Z włoskich specjałów autorzy wybrali między innymi bruschettę z pomidorem i bazylią oraz zapiekankę z rabarbarem i śliwkami. Pieczone udka kurczaka to propozycja dla miłośników dalekiego Peru, a przepis na sos chimichurri przybliża podniebieniom kawałek Argentyny. Polska kuchnia bynajmniej nie wypada na tle innych państw blado. Przykładem może być przepis na łososia bałtyckiego z grilla, pieczona rolada wieprzowa z wędzonymi śliwkami, grzybami i cebulą. Mimo popularności fast foodów, domowe obiady traktowane są w naszym kraju jako tradycja, co sprzyja sięganiu po różnorodne produkty pochodzenia naturalnego, których nie brakuje na targowiskach i bazarach. Smaki świata to książka także o tym, jak ważne jest nieprzetworzone jedzenie i radość gotowania.
O autorach:
Evita de Gor — urodzona w Polsce, córka aktorki i marynarza. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego i School of Visual Arts w Sydney. Przez większość życia związana z Australią. Nie obce są jej wyzwania – przeprowadzała się ponad 30 razy, w tym dwa razy wraz z całym dobytkiem na koniec świata. Autorka książek dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Matka sześciorga dzieci. Cały czas w ruchu, także w kuchni.
Gavin Baxter — mistrz kuchni uhonorowany medalami w Australii na poziomie stanowym
i ogólnokrajowym, pasjonat podróży. Obecnie szef kuchni Hotelu Marriott w Warszawie, gdzie miał okazję gotować między innymi dla prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obamy podczas jego wizyty w Polsce. Wraz z żoną Agnieszką i dwiema córkami odkrywa polskie smaki, zwłaszcza te regionalne.
Pomidor malinowy kcal
Wersja do druku
Życie ma wiele smaków. Najlepiej można się o tym przekonać zmieniając na jakiś czas miejsce zamieszkania. O jego wyjątkowości w dużej mierze decydują smaki lokalnych potraw, a składników do nich należy szukać tam, gdzie to robią miejscowi – na targach i bazarach. Wiedzą o tym autorzy książki Smaki świata – Polka, która większość życia mieszkała w Australii oraz Australijczyk, który osiadł w Polsce. Ich książka to owoc współpracy i przyjaźni, jaka połączyła tych dwoje pasjonatów sztuki kulinarnej.
Smaki świata to wyjątkowa podróż przez wszystkie kontynenty. Przepisom kulinarnym towarzyszą krótkie komentarze do specyfiki wybranego regionu. Każda z kuchni narodowych reprezentowana jest przez wyjątkowe smakołyki. Z włoskich specjałów autorzy wybrali między innymi bruschettę z pomidorem i bazylią oraz zapiekankę z rabarbarem i śliwkami. Pieczone udka kurczaka to propozycja dla miłośników dalekiego Peru, a przepis na sos chimichurri przybliża podniebieniom kawałek Argentyny. Polska kuchnia bynajmniej nie wypada na tle innych państw blado. Przykładem może być przepis na łososia bałtyckiego z grilla, pieczona rolada wieprzowa z wędzonymi śliwkami, grzybami i cebulą. Mimo popularności fast foodów, domowe obiady traktowane są w naszym kraju jako tradycja, co sprzyja sięganiu po różnorodne produkty pochodzenia naturalnego, których nie brakuje na targowiskach i bazarach. Smaki świata to książka także o tym, jak ważne jest nieprzetworzone jedzenie i radość gotowania.
O autorach:
Evita de Gor — urodzona w Polsce, córka aktorki i marynarza. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego i School of Visual Arts w Sydney. Przez większość życia związana z Australią. Nie obce są jej wyzwania – przeprowadzała się ponad 30 razy, w tym dwa razy wraz z całym dobytkiem na koniec świata. Autorka książek dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Matka sześciorga dzieci. Cały czas w ruchu, także w kuchni.
Gavin Baxter — mistrz kuchni uhonorowany medalami w Australii na poziomie stanowym
i ogólnokrajowym, pasjonat podróży. Obecnie szef kuchni Hotelu Marriott w Warszawie, gdzie miał okazję gotować między innymi dla prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obamy podczas jego wizyty w Polsce. Wraz z żoną Agnieszką i dwiema córkami odkrywa polskie smaki, zwłaszcza te regionalne.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
rolada biszkoptowa z kremem kaloriePomidor malinowy kcal
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn