Dieta dla diabetyka
Prawidłowo skomponowana dieta ma szczególne znaczenie dla każdej osoby chorej na cukrzycę. Podstawowe zasady żywieniowe, których powinni przestrzegać diabetycy nie są jednak skomplikowane i nie różnią się w znacznym stopniu od tych dla osób zdrowych. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Osoby chore powinny przede wszystkim pamiętać o regularnym spożywaniu 5-6 posiłków dziennie, najlepiej o ustalonych porach. Najważniejsze są śniadania, obiady i kolacje, mniejsze porcje lub przekąski można przeznaczać na drugie śniadanie i podwieczorek. Dieta diabetyka musi być przede wszystkim zrównoważona, oparta na różnorodnych produktach z uwzględnieniem wszystkich grup składników odżywczych.
Warto mieć na uwadze właściwości spożywanych produktów, aby wiedzieć, co może pomóc, a co zaszkodzić zdrowiu. - Osoby chore na cukrzycę typu II powinny włączyć do jadłospisu węglowodany złożone, ponieważ podczas trawienia złożonego związku dochodzi do powolnego uwalniania glukozy do krwi, co nie powoduje jej gwałtownych skoków – mówi Hanna Bieszczad, dietetyk z Centrum Naturhouse. Zalecanymi produktami będą zatem: rośliny strączkowe, takie jak groch czy fasola, a także ryż, kasze, makarony, płatki zbożowe. Na pierwsze śniadanie bez obaw można sięgnąć po mleczne przetwory, a na drugie po owoc o niskim indeksie glikemicznym, np. truskawki. Unikać należy produktów będących źródłem cukrów prostych – słodyczy, czekolady, owoców kandyzowanych i suszonych, konfitur oraz cukru sypkiego. Nie są wskazane również słodkie napoje owocowe i gazowane. Z kolei w menu obiadowym powinno się znaleźć chude mięso (drób bez skóry, cielęcina) lub chude ryby (dorsz, pstrąg) oraz porcja warzyw.
Diabetycy muszą unikać potraw ciężkostrawnych i tłustych (smażonych mięs, parówek czy pasztetów), ale nie mogą zupełnie wyeliminować z diety tłuszczy, które w umiarkowanych ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zalecane są głównie oleje roślinne, oliwa z oliwek, jak również tłuszcze pochodzące z orzechów, nasion słonecznika, jaj i produktów mlecznych. Sprzymierzeńcem osób z cukrzycą są również produkty zawierające błonnik, który znany jest z właściwości regulujących pracę układu pokarmowego. Dodatkowo zmniejsza on tempo wchłaniania glukozy do krwi, a także obniża poziom cholesterolu. Błonnik nasila ruchy robaczkowe jelit, przez co oczyszcza organizm z toksyn i pomaga zachować prawidłową wagę.
Znajomość zasad racjonalnego odżywania ma szczególne znaczenie w przypadku osób chorych na cukrzycę. Prowadząc zdrowy tryb życia, bez szkodliwych nałogów, uwzględniając prawidłową dietę i umiarkowany wysiłek fizyczny, zdecydowanie łatwiej jest walczyć z chorobą.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Salceson ozorkowy czarny kalorieKiełbasa drobiowa Morliny kcal
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn