Letnie promienie słońca zachęcają do spacerów, pieszych i rowerowych wycieczek za miasto. Warto spakować koc, piłkę, książkę i oczywiście prowiant, a następnie wyruszyć z rodziną na zieloną łąkę, do lasu lub na plażę. Świeże powietrze wzmaga apetyt i wyostrza smak, dlatego proste, smaczne i zdrowe przekąski z żurawiną amerykańską idealnie zaspokoją nasze piknikowe potrzeby.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu zyskają uznanie nawet największych niejadków.

Kanapka z kurczakiem i żurawiną
Składniki na 4 porcje:
300 g filetu z piersi kurczaka
Sól
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego pieprzu

Dodatkowo:
8 kromek chleba tostowego
1 pęczek rukoli
50 g sałaty lodowej
4 łyżki stołowe majonezu
1 łyżka stołowa sosu chili
50 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)

1. Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z cukrem i pieprzem, a następnie skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Chleb tostowy delikatnie opiec. Rukolę opłukać i rozdzielić. Sałatę lodową pokroić i opłukać. Żurawiny amerykańskie pokroić. Zmieszać ze sobą majonez, żurawiny i sos chili.
3. Filet z piersi kurczaka pokroić. 4 kromki chleba posmarować majonezem z cranberry, a następnie nałożyć rukolę i sałatę lodową. Filety umieścić na sałacie i przykryć pozostałymi kromkami. Delikatnie ścisnąć i przekroić kanapki po przekątnej na trójkąty.

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 380 kcal  / 1589 kJ
Białko: 22,6 g
Tłuszcz: 15,4 g
Węglowodany: 38 g


Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem żurawiny
Składniki na 4 porcje:
100 g tofu naturalnego
1 imbir wielkości orzecha włoskiego
1 cytryna
Sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
600 g zielonej fasolki
125 g pomidorków koktajlowych
30 g orzechów włoskich
Trochę rzeżuchy

1. Tofu pokroić w kostkę. Imbir obrać i utrzeć. Cytrynę opłukać, wycisnąć z niej sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, miód, imbir, startą skórkę i oliwę z oliwek. Tofu i żurawiny amerykańskie włożyć do miski i polać marynatą. Odstawić na 15 minut.
2. Zieloną fasolkę opłukać i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Gotować w posolonej wodzie przez 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pozostawić, aby obeschła.
3. Pomidory opłukać i pokroić w trójkąty. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć bez tłuszczu.
4. Fasolkę, pomidory i orzechy dodać do tofu i cranberry. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku pikniku – włożyć sałatkę do zamykanego pojemniczka i posypać rzeżuchą.

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 222 kcal  / 932 kJ
Białko: 7,1 g
Tłuszcz: 11,7 g
Węglowodany: 24 g


Schab z żurawinowo-musztardowym sosem pesto
Składniki na 4 porcje:
400 g schabu
Sól, pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
2 łyżki stołowe pesto bazyliowego
Sok z 1 pomarańczy
1 łyżka stołowa musztardy Dijon
Sól, pieprz
80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
1 pomarańcza
Kilka liści bazylii

1. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć schab z obu stron. Następnie piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok 15-20 minut.
2. Pesto bazyliowe zmieszać z sokiem z pomarańczy i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Żurawiny amerykańskie pokroić i dodać do pesto.
3. Schab pokroić w plastry i polać sosem. Pomarańczę obrać, podzielić na części usuwając białe skórki. Plastry schabu z kawałkami pomarańczy i liśćmi bazyli włożyć do zamykanego pudełka, które można zabrać ze sobą na piknik.
Przystawka: bagietka

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny amerykańskie zamiast suszonych. 100 g świeżych cranberries podgrzać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i dodać do sosu.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 235 kcal  / 983 kJ
Białko: 23,1 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 19 g


Aromatyczne prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne

Składniki na 6 porcji:
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży w proszku
8 łyżek stołowych Noilly Prat (ewentualnie wody)
7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
50 g bekonu
1 cebula
20 g orzechów włoskich
Sól, pieprz
75 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)

Dodatkowo:
100 g cukinii
1 czerwona papryka
50 g czarnych oliwek (drylowanych)
Kilka liści szałwii
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1. Mąkę zmieszać z solą i drożdżami. Dodać Noilly Prat i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, a następnie zmiksować wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodać trochę wody lub mąki. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut, aby urosło.
2. Bekon pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Żurawiny amerykańskie pokroić, a orzechy rozdrobnić. Bekon, cebulę i orzechy dusić na oliwie. Odstawić na 15-20 minut.
3. Cukinię opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę pokroić na 4 części, opłukać i pokroić na cienkie paski.
4. Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować tłuszczem. Posypać formę mąką i umieścić w niej ciasto. Na cieście ułożyć oliwki, cukinię, czerwoną paprykę. Posypać szałwią i skropić oliwą z oliwek.
5. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg:180°C) przez 20-25 minut.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 402 kcal  / 1683 kJ
Białko: 6,6 g
Tłuszcz: 22,3 g
Węglowodany: 45 g





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma tofu
Ile kalorii ma papryka czerwona
Ile kalorii ma miód
Ile kalorii ma chleb żytni
Ile kalorii mają kotlety mielone
Ile kalorii ma serek almette
majonez kalorie łyżeczka
Oliwa z oliwek odchudzanie
Ile kalorii ma śledź w oleju

Wersja do druku