Panierowany w płatkach kukurydzianych kurczak z sałatką kuskus
Spis treści
Autor www.scandic-food.pl
Suszone pomidory to produkt charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskiej, jednak coraz większe zainteresowanie Polaków kulinariami obcych narodów sprawiły, że ów przysmak na stałe zagościł na naszych stołach jako produkt niezwykle smaczny i zdrowy. Suszonych pomidorów użyć można praktycznie do wszystkiego.

Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do sałatek, zapiekanek czy mięs. Poniżej przedstawiamy przepis, który może być inspiracją do stworzenia smakowitego, wykwintnego ale jednocześnie prostego dania, które z pewnością podbije podniebienia zarówno domowników jak i gości.
Panierowany w płatkach kukurydzianych kurczak z sałatką kuskus.
Porcja dla 4 osób
Składniki :
- Szklanka greckiego jogurtu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- połowa pokrojonej drobno cebuli,
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
- dwa ząbki zmiażdżonego czosnku,
- pół kilo kawałków z filetów z kurczaka,
- 150 g pokruszonych płatków kukurydzianych,
- 10 ml oleju sezamowego,
- 400 g kaszy kuskus,
- szklanka suszonych pomidorów SVANSØ (prawie cały słoik),
- sok z jednej cytryny,
- 100g dużych rodzynek,
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
DIP: 2/3 jogurtu należy wymieszać z sosem sojowym, papryką i czosnkiem.
PANIEROWANY KURCZAK: Pozostałą 1/3 jogurtu użyć do panierowania kurczaka. Obtaczać kawałki kurczaka w jogurcie, następnie w płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane kawałki kurczaka piec w piecyku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
SAŁATKA: Aby przygotować sałatkę, wystarczy wsypać kuskus do 5 szklanek wrzącej, wody osolonej szczyptą soli, zamieszać i pozostawić pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie odsączone pomidory wymieszać z kaszą, dodać olej sezamowy, sok z cytryny, rodzynki i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać sałakę razem z kawałkami panierowanego kurczaka oraz dipem jogurtowym.
Paski suszonych pomidorów zanurzone w oleju SVANSØ, nadają się nie tylko do kuchni włoskiej. Dojrzałe w smaku, aromatyczne i najlepszej jakości idealnie sprawdzą się także jako dodatek do kurczaka lub szpinaku. Są szczególnie praktyczne, bo pokrojone zostały w paseczki – wystarczy tylko je odsączyć, by powędrowały prościutko na kanapkę lub stały się podstawowym składnikiem lekkich, lecz pożywnych dań.
Smacznego!
Ile kalorii ma pomidorówka z ryżem
Wersja do druku

Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do sałatek, zapiekanek czy mięs. Poniżej przedstawiamy przepis, który może być inspiracją do stworzenia smakowitego, wykwintnego ale jednocześnie prostego dania, które z pewnością podbije podniebienia zarówno domowników jak i gości.
Panierowany w płatkach kukurydzianych kurczak z sałatką kuskus.
Porcja dla 4 osób
Składniki :
- Szklanka greckiego jogurtu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- połowa pokrojonej drobno cebuli,
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
- dwa ząbki zmiażdżonego czosnku,
- pół kilo kawałków z filetów z kurczaka,
- 150 g pokruszonych płatków kukurydzianych,
- 10 ml oleju sezamowego,
- 400 g kaszy kuskus,
- szklanka suszonych pomidorów SVANSØ (prawie cały słoik),
- sok z jednej cytryny,
- 100g dużych rodzynek,
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
DIP: 2/3 jogurtu należy wymieszać z sosem sojowym, papryką i czosnkiem.
PANIEROWANY KURCZAK: Pozostałą 1/3 jogurtu użyć do panierowania kurczaka. Obtaczać kawałki kurczaka w jogurcie, następnie w płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane kawałki kurczaka piec w piecyku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
SAŁATKA: Aby przygotować sałatkę, wystarczy wsypać kuskus do 5 szklanek wrzącej, wody osolonej szczyptą soli, zamieszać i pozostawić pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie odsączone pomidory wymieszać z kaszą, dodać olej sezamowy, sok z cytryny, rodzynki i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać sałakę razem z kawałkami panierowanego kurczaka oraz dipem jogurtowym.
Paski suszonych pomidorów zanurzone w oleju SVANSØ, nadają się nie tylko do kuchni włoskiej. Dojrzałe w smaku, aromatyczne i najlepszej jakości idealnie sprawdzą się także jako dodatek do kurczaka lub szpinaku. Są szczególnie praktyczne, bo pokrojone zostały w paseczki – wystarczy tylko je odsączyć, by powędrowały prościutko na kanapkę lub stały się podstawowym składnikiem lekkich, lecz pożywnych dań.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Filet z mintaja w panierce kcalIle kalorii ma pomidorówka z ryżem
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas