Szarlotka a'la Female
Spis treści
Autor
Na prośbę naszych facebookowych fanek postanowiliśmy zdradzić sekretny przepis na szarlotkę, której zdjęcie zamieściliśmy wczoraj na femalowym profilu FB. No to proszę testować i wrzucać swoje zdjęcia :)
Szarlotka a'la Female
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 6 żółtek
- kostka margaryny
- 4 duże łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłkowy farsz:
- 5 dużych kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki dżemu ( u nas jagodowy)
Piana:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki wymieszać, ugnieść ciasto. 3/4 przygotowanego ciasta wyłożyć w foremce (tortownicy), nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki.
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, odlać sok, dodać cynamon i cukier wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
Podpieczone ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę jabłkową, potem pianę z jajek i na koniec starte na grubych oczkach (lub pokruszone) zamrożone ciasto. Ciasto piec przez około 45min. w 180st. C.
Smacznego!
Ile kalorii ma Szarlotka na kruchym cieście
Ile kalorii ma tort kawowy
wyposa?enie kuchni
Wersja do druku
Szarlotka a'la Female
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 6 żółtek
- kostka margaryny
- 4 duże łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłkowy farsz:
- 5 dużych kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki dżemu ( u nas jagodowy)
Piana:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki wymieszać, ugnieść ciasto. 3/4 przygotowanego ciasta wyłożyć w foremce (tortownicy), nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki.
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, odlać sok, dodać cynamon i cukier wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
Podpieczone ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę jabłkową, potem pianę z jajek i na koniec starte na grubych oczkach (lub pokruszone) zamrożone ciasto. Ciasto piec przez około 45min. w 180st. C.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma szarlotkaIle kalorii ma Szarlotka na kruchym cieście
Ile kalorii ma tort kawowy
wyposa?enie kuchni
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war