Quesadillas z pieczoną piersią Kurczaka Zagrodowego i serem cheddar
W meksykańskiej kuchni stosuje się około 100 rodzajów papryk różniących się od siebie smakiem, wyglądem, kolorem i oczywiście stopniem ostrości. Najbardziej znane to jalapeño, habanero oraz tabasco.
Słynne na cały świat potrawy kuchni meksykańskiej to m.in. Quesadilla − 2 (lub 1 złożony na pół) placki kukurydziane bądź pszenne z serem, papryką oraz innymi ulubionymi dodatkami; Burrito – pszenna tortilla zwinięta z farszem mięsnym z ryżem i fasolą, najczęściej podawana z quacamole i kwaśną śmietaną; Enchilada – tortilla najczęściej kukurydziana, zwinięta z farszem w rulon, zapieczona np. z serem i podana z sosem chili, a także pikantne Chili con carne – danie kuchni tex-mex (powstałej z połączenia kuchni teksańskiej oraz meksykańskiej) z mięsa duszonego z pomidorami, kukurydzą, fasolą oraz papryką, podawane z łyżką kwaśnej śmietany oraz tortillą bądź ryżem. Z kolei Fajita to pszenna lub kukurydziana tortilla z kawałkami grillowanego mięsa (kurczaka, ryby lub wołowego) i warzywami. Najczęściej tortilla i pozostałe składniki podawane są oddzielnie, tak abyśmy sami mogli je sobie komponować i zawijać, oraz serwowane z salsą pomidorową, serową lub guacamole. Popularne danie to również Tacos, czyli kukurydziana tortilla, podawana z mięsem, kukurydzą, czerwoną fasolą, pomidorami i łyżką kwaśniej śmietany.
Potrawy kuchni meksykańskiej charakteryzuje ostry i wyrazisty smak, osiągany dzięki dodawanym podczas gotowania wielu przyprawom o intensywnym aromacie. Najbardziej popularny sos, czyli „salsa meksykańska”, powinien składać się z trzech podstawowych składników w barwach flagi Meksyku: zielonej papryki chili, białej cebuli oraz czerwonych pomidorów. Oczywiście, można ją też doprawić czosnkiem i świeżą kolendrą. Inny popularny dodatek do potraw to „guacamole” – sos o konsystencji pasty do smarowania, z rozgniecionego dojrzałego avocado, wymieszanego z sokiem z limonki, kolendrą, chili, solą i czosnkiem. Do sosu często dodawane są także pomidory oraz cebula. Najsłynniejsza meksykańska przekąska to nachos, czyli pokrojona na małe kawałki tortilla, zapieczona z serem i papryką jalapeño. Najczęściej podaje się do niej dodatkowo salsę pomidorową, guacamole lub czerwoną fasolę.
Konrad Birek poleca na ciepły letni lunch lub kolację przepis na Quesadillas z pieczoną piersią Kurczaka Zagrodowego i serem cheddar. Przygotowanie dania zajmie 40 minut. Jedna porcja zawiera ok. 570 kcal.
Składniki dla 4 osób:
2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
Marynata:
1 łyżka oleju
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty sambal oelek
Sól, ½ łyżeczki roztartych w moździerzu nasion kolendry do smaku
8 pszennych placków „tortillas”
4 łyżki guacamole z avocado
½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
½ zielonej papryki pokrojonej w paski
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
100 g tartego sera cheddar
1 mały pęczek posiekanej kolendry
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą, upiec w piekarniku bądź na grillu, a następnie wystudzić i pokroić w plastry. Na patelni skropionej oliwą położyć placek pszenny posmarowany guacamole, równomiernie ułożyć na nim plastry upieczonej wcześniej piersi Kurczaka Zagrodowego, posypać pokrojoną papryką, czerwoną cebulą oraz tartym serem wymieszanym z kolendrą. Przykryć drugim plackiem i smażyć, w trakcie lekko dociskając, przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe danie pokroić na kawałki i podawać z ulubionymi sosami np. salsą pomidorową i salsą serową. Smacznego!
Ten i inne przepisy można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają placki ziemiaczaneIle kalorii ma Soczysta pierś z kurczaka gotowana
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn