Zielony groszek od tysięcy lat zapewniał ludziom zdrowy i odżywczy pokarm. Często niedoceniany, a jednocześnie dostarczający naszym organizmom mnóstwo sił witalnych nie musi być tylko dodatkiem. Zupa z zielonego groszku może być podawana jako eleganckie danie główne. Szybka i nieskomplikowana, a przy tym efektowna i smaczna.

fot: Międzybrodzkie Makarony

Zupa z zielonego groszku z nitkami
Składniki:
- wywar kostno-jarzynowy 1 ½ litra
- groszek konserwowy   1 puszka
- groszek świeży lub mrożony 200g
- śmietana kwaśna 18%  100ml
- sól, pieprz do smaku
- makaron nitki 1 paczka
Wykonanie:
Ugotować na wolnym ogniu wywar z kości oraz warzyw pokrojonych w kostkę ( np. marchew, seler, pietruszka). Dodać zmiksowany groszek konserwowy i groszek świeży, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do naszej zupy dodajemy śmietanę, a następnie ugotowany wcześniej makaron.

Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma makaron z serem
Ile kalorii ma żurek
Ile kalorii ma seler naciowy
Zupa ziemniaczana ze śmietaną kcal
Ile kalorii ma sałatka jarzynowa

Wersja do druku