Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą
Kolorowe przekąski
Hiszpańskie oliwki łączą w sobie cztery podstawowe smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny, dlatego wspaniale smakują solo oraz w towarzystwie innych składników. Warto to wykorzystać oraz przyrządzić smaczne przekąski, jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy odkręcić słoiczek ulubionych hiszpańskich oliwek i zaserwować je w pomysłowy sposób. Propozycją może być ułożenie różnych rodzajów oliwek, w różnych kolorach w oryginalne kształty. Innym rozwiązaniem jest podanie nadziewanych hiszpańskich oliwek, np.: cytryną, anchois, migdałami czy papryką. Faszerowane oliwki same w sobie stanowią pyszną przekąskę. Dodatkowo można je przyozdobić sezonowymi warzywami - sałatą, pomidorkami, ogórkiem. W ten sposób we własnym domu, w kilka minut możemy stworzyć przekąski serwowane w hiszpańskich barach i restauracjach.
Wyjątkowe połączenia
Osobom, które chcą przygotować wyjątkowe, aczkolwiek szybkie i proste danie, polecamy oliwkowe marynaty. Dodając do hiszpańskich oliwek warzywa, owoce, zioła czy przyprawy możemy stworzyć ciekawe połączenia smaków. Nie musimy się tu ograniczać, ponieważ oliwki idealnie komponują się zarówno z pikantnymi, jak i kwaśnymi składnikami. Niektórzy podają oliwki również w wersji słodkiej, np.: z białą czekoladą lub miodem. Pomysłów na marynaty do oliwek jest bardzo wiele. Możemy je więc stosować przy różnych okazjach – spotkaniu z przyjaciółkami, rodzinnym obiedzie, czy romantycznej kolacji we dwoje.
Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne marynaty z hiszpańskich oliwek
Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą
Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
75 g białej czekolady
tymianek
czerwony pieprz
Opis:
Czarne hiszpańskie oliwki wsyp do miseczki. Dodaj białą czekoladę pokruszona w średnie kawałki, posyp tymiankiem i różowym pieprzem. Starannie wymieszaj.
Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami
Składniki:
75 g zielonych hiszpańskich oliwek
75 g czarnych hiszpańskich oliwek
5 zielonych pędów młodego czosnku
(można zastąpić pędami świeżego szczypioru oraz drobno pokrojonym ząbkiem czosnku)
15-20 winogron (jasnych i ciemnych)
100 g białego sera, który można kroić
Garść migdałów
Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Przygotuj potrzebne składniki: zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy, pokrój na 3 centymetrowe kawałki młode pędy czosnku, pokrój w kostkę biały ser. Połącz te składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek. Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma oliwa z oliwekIle kalorii ma oliwa z oliwek
Ile kalorii ma ogóek świeży
Ile kalorii ma wino białe słodkie
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn