Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą

Kolorowe przekąski
Hiszpańskie oliwki łączą w sobie cztery podstawowe smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny, dlatego wspaniale smakują solo oraz w towarzystwie innych składników. Warto to wykorzystać oraz przyrządzić smaczne przekąski, jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy odkręcić słoiczek ulubionych hiszpańskich oliwek i zaserwować je w pomysłowy sposób. Propozycją może być ułożenie różnych rodzajów oliwek, w różnych kolorach w oryginalne kształty. Innym rozwiązaniem jest podanie nadziewanych hiszpańskich oliwek, np.: cytryną, anchois, migdałami czy papryką. Faszerowane oliwki same w sobie stanowią pyszną przekąskę. Dodatkowo można je przyozdobić sezonowymi warzywami - sałatą, pomidorkami, ogórkiem. W ten sposób we własnym domu, w kilka minut możemy stworzyć przekąski serwowane w hiszpańskich barach i restauracjach.
Wyjątkowe połączenia
Osobom, które chcą przygotować wyjątkowe, aczkolwiek szybkie i proste danie, polecamy oliwkowe marynaty. Dodając do hiszpańskich oliwek warzywa, owoce, zioła czy przyprawy możemy stworzyć ciekawe połączenia smaków. Nie musimy się tu ograniczać, ponieważ oliwki idealnie komponują się zarówno z pikantnymi, jak i kwaśnymi składnikami. Niektórzy podają oliwki również w wersji słodkiej, np.: z białą czekoladą lub miodem. Pomysłów na marynaty do oliwek jest bardzo wiele. Możemy je więc stosować przy różnych okazjach – spotkaniu z przyjaciółkami, rodzinnym obiedzie, czy romantycznej kolacji we dwoje.
Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne marynaty z hiszpańskich oliwek
Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą
Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
75 g białej czekolady
tymianek
czerwony pieprz
Opis:
Czarne hiszpańskie oliwki wsyp do miseczki. Dodaj białą czekoladę pokruszona w średnie kawałki, posyp tymiankiem i różowym pieprzem. Starannie wymieszaj.
Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami
Składniki:
75 g zielonych hiszpańskich oliwek
75 g czarnych hiszpańskich oliwek
5 zielonych pędów młodego czosnku
(można zastąpić pędami świeżego szczypioru oraz drobno pokrojonym ząbkiem czosnku)
15-20 winogron (jasnych i ciemnych)
100 g białego sera, który można kroić
Garść migdałów
Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Przygotuj potrzebne składniki: zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy, pokrój na 3 centymetrowe kawałki młode pędy czosnku, pokrój w kostkę biały ser. Połącz te składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek. Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma oliwa z oliwekIle kalorii ma oliwa z oliwek
Ile kalorii ma ogóek świeży
Ile kalorii ma wino białe słodkie
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas