Dietetyce radzą by w okresie jesiennym jeść grzyby nawet dwa razy w tygodniu! Dostarczają one dużo żelaza, fosforu, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Dodatkowo odpowiednio przygotowane mogą zaskoczyć swoim smakiem naszych gości.

Fot. Międzybrodzkie Makarony



Składniki:
- Międzybrodzki Makaron – muszelki - 250g
- podgrzybek świeży - 500g
- kurka świeża - 250g
- cebula -2 średnie sztuki
- filet z kurczaka - 200g
- olej - 3 łyżki
- śmietana kwaśna 18% - 300ml
- śmietanka słodka 18% - 200ml
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Oczyszczone grzyby pokroić na cząstki, a następnie obgotować w osolonej wodzie. Filet z kurczaka oraz cebulę kroimy w średnie kostki, po czym podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego nasze grzyby oraz obie śmietany, po czym dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy dla smaku, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie, posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe!

Smacznego!



Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma makaron z serem
Ile kalorii mają grzyby smażone
Ile kalorii ma śmietanka

Wersja do druku