Penne a’la mexicana
Już na drugim miejscu rankingu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę.
Ponad 350 kształtów
Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami, a wymyślne kokardki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach. Także u nas coraz częściej makaron staje się zamiennikiem popularnych ziemniaków czy ryżu. Polacy z roku na rok coraz częściej serwują makarony na swoich stołach. W dalszym ciągu w Polsce bardzo dużą popularnością cieszą się makarony rosołowe typu krajanka, nitki lub wstążki. Jednakże zastosowanie makaronów w codziennej diecie jest coraz szersze, przez co i inne formy makaronu znajdują swoje zastosowanie – mówi Robert Kula – Kierownik Sprzedaży w firmie Międzybrodzkie Makarony.
Włosi kontra reszta świata
13 mln ton rocznie na całym świecie, 3 mln ton we Włoszech, 2,5 mln ton w USA i 157 tysięcy ton rocznie w Polsce. Co zrobić z taką górą makaronu? Z roku na rok powstają coraz ciekawsze przepisy na makaronowe szaleństwa kulinarne. Największą kreatywnością cieszą się oczywiście Włosi - potrafią je przyrządzić na ponad 1000 sposobów. W Tunezji makarony są równie chętnie spożywane jak kuskus, często także jako składnik szorby czyli ich tradycyjnej zupy. Makaron szorba kształtem przypomina drobny ryż. Polacy nie dorównali jeszcze Włochom ani Tunezyjczykom, ale z roku na rok liczba spożywanego makaronu wzrasta i to nie tylko dzięki popularności rosołu z makaronem czy łazanek. Przede wszystkim dania z makaronem nie wymagają ogromnych umiejętności kulinarnych. Można je szybko i łatwo przygotować w oparciu o jeden z wielu przepisów dostępnych w sieci.
Fot.Międzybrodzkie Makarony
Międzybrodzkie Penne a’la mexicana!
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron penne – 250g
- Mielone mięso – 400g
- Koncentrat pomidorowy
- Papryczka chilli – 1 sztuka
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Papryka żółta – 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Pomidor – 2 sztuki
- Fasola czerwona – ½ puszki
- Cebula 1 sztuka
- Oliwa z Oliwek
- Sól i pieprz
- Papryka chilli oraz słodka w proszku
- Zioła prowansalskie
Wykonanie:
Makaron penne gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz rozgniecioną papryczkę chili bez pestek. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez 10-15 minut. Pozostałe pokrojone wcześniej warzywa dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę z puszki i dusimy jeszcze 2 minuty. Całość podajemy razem z ugotowanym makaronem penne.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma fasola gotowanaIle kalorii ma papryka zielona
biała fasola kcal
Pomidor malinowy kcal
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn