Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem poprawi humor i rozgrzeje
Spis treści
Autor
Jesienna słota i zimno, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podczas przesilenia jesienno-zimowego możemy odczuwać senność i problemy z koncentracją.
Fot. MSM Mońki
Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na rozgrzewkę wystarczy porcja smacznej i pożywnej zupy, która natychmiast poprawi nastrój. Przygotowując ją najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa, a takim jest z pewnością dynia. Idealnie o tej porze roku sprawdzi się zupa dyniowa zagęszczona, zamiast śmietany, kremowym serkiem topionym MSM Mońki!Optymistyczny kolor, zniewalający aromat, czyli przepis na zupę z dyni z serkiem topionym i imbirem
Składniki
1 kg dyni
1 duża cebula
kawałek korzenia imbiru – ok. 3 cm
2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (2x100 g)
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
5 kroków do pysznej zupy
1. Dynię przekrajamy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę.
2. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.
3. Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.
4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut aż dynia będzie miękka.
5. Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione MSM Mońki, które świetnie zagęszczą konsystencję. Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.
Wskazówka:
Jeśli urządzasz jesienne przyjęcie i chcesz zachwycić gości, możesz w oryginalny sposób podać zupę i zrobić swojego rodzaju wazę z dyni. W tym celu wybierz warzywo bez plam i skaz na skórce, tak żeby ustawione prosto nie przewracało się. Dynię wcześniej umyj w gorącej wodzie, a następnie zetnij od góry na wysokości ok 4 cm. W ten sposób powstanie pokrywka do wazy. Łyżką wybierz ze środka pestki i miąższ.
Smacznego, życzy MSM Mońki!
Ile kalorii ma jarzynowa
Wersja do druku
Fot. MSM Mońki
Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na rozgrzewkę wystarczy porcja smacznej i pożywnej zupy, która natychmiast poprawi nastrój. Przygotowując ją najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa, a takim jest z pewnością dynia. Idealnie o tej porze roku sprawdzi się zupa dyniowa zagęszczona, zamiast śmietany, kremowym serkiem topionym MSM Mońki!Optymistyczny kolor, zniewalający aromat, czyli przepis na zupę z dyni z serkiem topionym i imbirem
Składniki
1 kg dyni
1 duża cebula
kawałek korzenia imbiru – ok. 3 cm
2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (2x100 g)
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
5 kroków do pysznej zupy
1. Dynię przekrajamy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę.
2. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.
3. Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.
4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut aż dynia będzie miękka.
5. Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione MSM Mońki, które świetnie zagęszczą konsystencję. Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.
Wskazówka:
Jeśli urządzasz jesienne przyjęcie i chcesz zachwycić gości, możesz w oryginalny sposób podać zupę i zrobić swojego rodzaju wazę z dyni. W tym celu wybierz warzywo bez plam i skaz na skórce, tak żeby ustawione prosto nie przewracało się. Dynię wcześniej umyj w gorącej wodzie, a następnie zetnij od góry na wysokości ok 4 cm. W ten sposób powstanie pokrywka do wazy. Łyżką wybierz ze środka pestki i miąższ.
Smacznego, życzy MSM Mońki!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma żurekIle kalorii ma jarzynowa
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn