Smażona dynia z żurawiną
Spis treści
Autor
W Halloween nie można obejść się bez dyni, dlatego dzisiaj przedstawiamy przepis, który możecie przetestować na wieczornej imprezie :) Smażona dynia z żurawiną

Smażona dynia z żurawiną
Składniki do przygotowania :
-60 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
-125 ml soku pomarańczowego
-500 g miąższu dyni
-1 cebula
-1 jabłko (np. odmiana Boskop)
-2 gałązki tymianku
-2 łyżeczki oleju
-sól jodowana
-pieprz
- imbir w proszku
- 50 ml bulionu
Przygotowanie:
Cranberries i 100 ml soku pomarańczowego doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, trzymać na ogniu przez 10 minut. Dynię pokroić w cząstki. Cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Jabłka i namoczone cranberries wymieszać z sokiem i listkami tymianku. Cebulę podsmażyć na jednej łyżeczce oleju. Dodać sos żurawinowy, dusić przez 3-4 minuty.
Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Ostudzić. Dynię usmażyć na pozostałej ilości oleju. Zalać bulionem i resztą soku, dusić przez 10 minut. Doprawić do smaku. Dynię podawać z sosem żurawinowym.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 365 kcal / 1533 kJ
Wersja do druku

Smażona dynia z żurawiną
Składniki do przygotowania :
-60 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
-125 ml soku pomarańczowego
-500 g miąższu dyni
-1 cebula
-1 jabłko (np. odmiana Boskop)
-2 gałązki tymianku
-2 łyżeczki oleju
-sól jodowana
-pieprz
- imbir w proszku
- 50 ml bulionu
Przygotowanie:
Cranberries i 100 ml soku pomarańczowego doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, trzymać na ogniu przez 10 minut. Dynię pokroić w cząstki. Cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Jabłka i namoczone cranberries wymieszać z sokiem i listkami tymianku. Cebulę podsmażyć na jednej łyżeczce oleju. Dodać sos żurawinowy, dusić przez 3-4 minuty.
Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Ostudzić. Dynię usmażyć na pozostałej ilości oleju. Zalać bulionem i resztą soku, dusić przez 10 minut. Doprawić do smaku. Dynię podawać z sosem żurawinowym.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 365 kcal / 1533 kJ
Białko: 5,3 g
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 38,4 g
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 38,4 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników