Włoskie inspiracje kulinarne - Bruschetta
Spis treści
Autor
Moda na śródziemnomorskie dania opanowała nie tylko Europę, ale i cały świat. Dotarła także do kraju nad Wisłą, wzbogacając polskie stoły o niezwykle zdrowe, smaczne i aromatyczne dania, które pomimo tego, że są lekkostrawne, potrafią doskonale nasycić.

Prawdziwa pizza Margherita, sałatka caprese, pierożki ravioli, lasagne… wymieniać można bardzo długo, a każda kolejna potrawa okazuje się smaczniejsza od poprzedniej. Jedną z najprostszych, ale i najbardziej smakowitych specjalności kuchni włoskiej jest bruschetta, której bazę stanowi grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele odmian bruschetty, najczęściej podaje się ją z dojrzałymi krojonymi pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią. Zanim jednak bruschetta stała się niezwykle popularnym przysmakiem, rozpoznawalnym na całym świecie, była po prostu wiejską potrawą, wymyśloną przez ubogich mieszkańców włoskiego regionu zwanego Abruzja. Jej nazwa pochodzi od słowa ,,bruscato”, co znaczy ,,opiekany”. Bruschetta, jeśli przyrządzona zostanie z najwyższej jakości składników, zawsze zachwycać będzie smakiem. Tym bardziej, że jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Szczególnie, jeśli w przypadku braku świeżych pomidorów mamy pod ręką Pastę warzywną do Bruschetta marki Svansø.
Do przygotowania będzie potrzebne:
- 8 kromek chleba typu ciabatta
- oliwa z oliwek
- pół słoika Pasków suszonych pomidorów Svansø
- 150 g świeżej mozarelli
- 1 słoik pasty Bruschetta Svansø
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- wiązka świeżej bazylii
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
Krok po kroku, czyli – JAK PRZYGOTOWAĆ SMAKOWITĄ BRUSCHETTĘ:
Kromki nasączyć oliwą z oliwek i opiekać je na gorącej patelni, aż staną się chrupiące. Odcedzić suszone pomidory. Pokroić mozarellę na osiem równych plasterków. Równomiernie rozprowadzić na stygnących kromkach pastę bruschetta Svansø po czym położyć na niej składniki: szynkę parmeńską, mozarellę i suszone pomidory. Na koniec ozdobić listkami bazylii oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami rozkladając je na bruschetcie. Gotowe!
Bruschetta będzie idealną przystawką, przekąską, świetnie sprawdzi się także jako ciepła kolacja, a nawet pożywne śniadanie. Dostarczy witamin, mikroelementów, ale też węglowodanów, czyli mnóstwa energii.
Smacznego!
Ile kalorii ma ravioli
mozzarella light kcal
Ile kalorii ma pomidorówka z ryżem
Wersja do druku

Prawdziwa pizza Margherita, sałatka caprese, pierożki ravioli, lasagne… wymieniać można bardzo długo, a każda kolejna potrawa okazuje się smaczniejsza od poprzedniej. Jedną z najprostszych, ale i najbardziej smakowitych specjalności kuchni włoskiej jest bruschetta, której bazę stanowi grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele odmian bruschetty, najczęściej podaje się ją z dojrzałymi krojonymi pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią. Zanim jednak bruschetta stała się niezwykle popularnym przysmakiem, rozpoznawalnym na całym świecie, była po prostu wiejską potrawą, wymyśloną przez ubogich mieszkańców włoskiego regionu zwanego Abruzja. Jej nazwa pochodzi od słowa ,,bruscato”, co znaczy ,,opiekany”. Bruschetta, jeśli przyrządzona zostanie z najwyższej jakości składników, zawsze zachwycać będzie smakiem. Tym bardziej, że jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Szczególnie, jeśli w przypadku braku świeżych pomidorów mamy pod ręką Pastę warzywną do Bruschetta marki Svansø.
Do przygotowania będzie potrzebne:
- 8 kromek chleba typu ciabatta
- oliwa z oliwek
- pół słoika Pasków suszonych pomidorów Svansø
- 150 g świeżej mozarelli
- 1 słoik pasty Bruschetta Svansø
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- wiązka świeżej bazylii
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
Krok po kroku, czyli – JAK PRZYGOTOWAĆ SMAKOWITĄ BRUSCHETTĘ:
Kromki nasączyć oliwą z oliwek i opiekać je na gorącej patelni, aż staną się chrupiące. Odcedzić suszone pomidory. Pokroić mozarellę na osiem równych plasterków. Równomiernie rozprowadzić na stygnących kromkach pastę bruschetta Svansø po czym położyć na niej składniki: szynkę parmeńską, mozarellę i suszone pomidory. Na koniec ozdobić listkami bazylii oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami rozkladając je na bruschetcie. Gotowe!
Bruschetta będzie idealną przystawką, przekąską, świetnie sprawdzi się także jako ciepła kolacja, a nawet pożywne śniadanie. Dostarczy witamin, mikroelementów, ale też węglowodanów, czyli mnóstwa energii.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma pizzaIle kalorii ma ravioli
mozzarella light kcal
Ile kalorii ma pomidorówka z ryżem
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�