Przygotowanie do sezonu narciarskiego czas zacząć

Siedzący tryb życia, brak regularnych treningów, ogólnej sprawności fizycznej to bolączka wielu „okazjonalnych” narciarzy. A odpowiednie przygotowanie wcale nie wymaga przesadnego wysiłku – mówi Piotr Skowroński, dyrektor Centrum Czapielski Młyn, gdzie pod okiem ekspertów można przygotować ciało i organizm do zimowego szaleństwa. Oto kilka rad, które do serca powinien sobie wziąć każdy wielbiciel nart lub snowboardu.
Jak odpowiednio przygotować ciało?
Im mniej rozciągnięte ciało, tym większe ryzyko kontuzji. Dlatego podstawą jest rozciągnięcie tych partii ciała, które na stoku będą pracować najsilniej i najczęściej. Powinniśmy zatem skupić się na nogach i kręgosłupie. Dodatkowo odpowiednio wzmocnione mięśnie brzucha poprawią naszą stabilność podczas jazdy. Przy odrobinie samozaparcia, w domowym zaciszu możemy wykonywać ćwiczenia wzmacniające mięśnie. Po pierwsze nie unikajmy schodów, po drugie świetnie sprawdza się aerobik albo zwykły stepper, popularny nordic walking czy bieganie również przyniosą oczekiwane rezultaty.
Nie zapominaj o odporności
Oprócz wzmocnienia mięśni, nie zapominajmy by zadbać o odporności. Niestety wiele osób nie bierze sobie tego do serca, a potem zamiast szaleć na stoku, leży w łóżku z gorączką i katarem. Często pamiętamy o przygotowaniu ciała, a zapominamy o organizmie – mówi Piotr Skowroński, dyrektor Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn – Podstawa to przygotowanie organizmu do zmiany temperatury. W górach temperatura zmienia się czasem bardzo gwałtownie, dlatego warto zahartować organizm. W naszym programie dla narciarzy mamy poranne kąpiele w jeziorze, połączone z seansem w saunie. Tak hartować organizm można pod okiem ekspertów. Na co dzień wystarczy nie unikać przebywania na świeżym powietrzu i stosować odpowiednią dietę.
Co jeść?
Warto stosować dietę wzmacniają,, której fundamentem są owoce i warzywa. Cytrusy i soki owocowe pozbawione konserwantów to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki witaminy C. Natomiast bogactwem antyoksydantów są brokuły, pomidory, szpinak, marchew, papryka (zwłaszcza czerwona), a także czosnek i cebula. Mobilizują nasz układ odpornościowy i działają bakteriobójczo – podkreśla lek. med. Agnieszka Lemańczyk z Centrum Czapielski Młyn. Wspomagająco działa także cynk, którego naturalnym źródłem jest drób, cielęcina czy wołowina, a także pestki dyni i słonecznika oraz orzechy.
Warto pamiętać, że odpowiednio zmodyfikowana dieta i odrobina regularnego wysiłku przed zimowym wyjazdem, pozwoli Ci zminimalizować ryzyko kontuzji oraz przeziębienia, i pełnymi garściami czerpać radość z białego szaleństwa!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma papryka czerwonaIle kalorii ma marchew gotowana
Ile kalorii mają orzechy w czekoladzie wedla
Ile kalorii ma gruszka
Ile kalorii ma gotowana kaczka
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii mają klementynki
Banan kcal bez skórki
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas