Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawiną
Spis treści
Autor
Czekolada...Może być mleczna, gorzka albo biała, ale niezależnie od rodzaju jest niezbędnym składnikiem świątecznych ( i nie tylko) smakołyków. Może być użyta przy wypieku samego ciasta, dodana w formie wiórek albo polewy. Ponadto, zawarte w niej substancje poprawiają humor, więc zróbcie sobie dzisiaj mikołajkowy prezent i jedzcie do syta :)
Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawiną
Składniki na ok. 20 kawałków:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Kakao
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec
w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.
3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać cranberries. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal / 1844 kJ
Białko: 5,7 g
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g
Wersja do druku
Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawiną
Składniki na ok. 20 kawałków:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Kakao
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec
w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.
3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać cranberries. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal / 1844 kJ
Białko: 5,7 g
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn