Boże Narodzenie w wersji light
Odświeżone menu
Kto powiedział, że Boże Narodzenie musi być tłuste i ciężkostrawne. Można równie dobrze przygotować potrawy lekkie i zdrowe dla żołądka. To dobra rada nie tylko dla osób, które cierpią na różnorakie schorzenia układu pokarmowego, ale również dla wszystkich tych, którzy na co dzień dbają o zdrowy styl życia i nienaganną sylwetkę. „Dostarczenie w krótkim czasie organizmowi wielu ciężkostrawnych potraw jest bardzo niezdrowe, gdyż zbytnio obciąża układ pokarmowy. Przeciążenie może doprowadzić do ataku kolki żółciowej, podrażnienia lub zapalenia trzustki co sprawia, że świąteczny czas upłynie nam w warunkach szpitalnych. Nadmierne rozciągnięcie ścian żołądka w najlepszym razie wywoła przykry dyskomfort, a może zakończyć się nudnościami, wymiotami, uczuciem przemęczenia, a po kilku godzinach biegunką. Nie wspomnę już o nadmiarze dostarczonych kalorii, który to nadmiar z pewnością podkreśli zarys naszych fałdek. W skrajnych wypadkach przejadanie się może być nawet niebezpieczne dla życia. Myślę tu o osobach obciążonych chorobami układu pokarmowego, serca czy układu oddechowego”– ostrzega lek. med. Agnieszka Lemańczyk z Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn.
Ważne przedświąteczne wskazówki
1. Warto zamienić tłuste ryby, jak karp, na lekkie – solę, mintaja lub morszczuka.
2. Najlepiej zrezygnować ze smażonych potraw, np.:
• Smażonego karpia możemy zastąpić pieczonym lub gotowanym.
• Pierogi podać od razu po ugotowaniu, tj. bez smażenia i zasmażki.
• Jajka faszerowane podawać bez panierki z bułki tartej.
3. Zamiast ciężkostrawnego majonezu warto sięgnąć po jogurt naturalny, np. w przypadku sałatki jarzynowej.
4. Słodkie ciasta można także lekko przerobić, np. do sernika używając chudego sera, a makowiec zamieniając na biszkopt makowy z galaretką.
5. Jeżeli nie chcemy jednak zrezygnować z tradycyjnego makowca, możemy go przygotować, ale pomijając słodką polewę.
6. Obciążające żołądek i wysokokaloryczne cukierki możemy zamienić na własnoręcznie przygotowane kruche ciasteczka.
7. W keksie i podobnych potraw powinno się zmniejszyć ilość bakalii oraz miodu.
8. Kompot z suszu podawaj w naturalnej formie, tj. bez dodatkowego cukru.
Świąteczne przejedzenie
Niestety wiele osób nie jest w stanie zachować umiaru w jedzeniu podczas świąt. Wcale to nie dziwi, w końcu Boże Narodzenie jest tylko raz do roku. „W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie ciepła herbata z dodatkiem melisy, mięty albo dziurawca. Warto także po prostu dać odpocząć swojemu żołądkowi” – mówi lek. med. Agnieszka Lemańczyk, Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pierogi ruskie kalorie 10 sztWerthers Original kcal
Ile kalorii mają pierogi ruskie
herbata
Wersja do druku
Szukaj
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam