Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole. My zdradzamy przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami.

Fot. MiędzybrodzkieMakarony



Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami
Składniki:
- makaron łazanka - 250g
- kapusta kiszona - 500g
- grzyby suszone -50g
- cebula średnia - 2 szt.
- masło -  2 łyżki
- pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz czarny do smaku               

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, odcisnąć i drobno pokroić. Osobno ugotować grzyby i pokroić w paseczki. Na maśle usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!


Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kiszona kapusta

Wersja do druku