Cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników
Spis treści
Autor
Zima to wymarzona pora na domowe wypieki. Unoszący się w domu aromat pieczonego ciasta z cynamonową nutą uprzyjemnią chłodne i długie wieczory. Zwłaszcza te z herbatnikami Petit Beurre kakaowe Jutrzenki, białą czekoladą i kandyzowanymi wiśniami.
Cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników
Składniki:
- 250g białej czekolady
- 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 250g kakaowych herbatników Petit Beurre kakaowe (dwa i pół opakowania)
- 100g kandyzowanych wiśni
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
Do ozdoby:
- pralinki
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
- czekoladowe gwiazdki
Wykonanie:
1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Wisienki przepołowić na pół.
2. Białą czekoladę roztopić na parze (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), odstawić do przestygnięcia.
3. Masło utrzeć do białości. Wlać roztopioną, przestygniętą czekoladę i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.
4. Do czekoladowej masy wsypać herbatniki, dodać wisienki, wiórki kokosowe, cynamon i dokładnie wymieszać łyżką.
5. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i dokładnie, równomiernie ją rozprowadzić, dociskając łyżką. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić czekoladkami oraz pralinkami.
6. Masę wstawić na parę godzin do lodówki, aż dobrze stężeje.
7. Po wyjęciu z lodówki odczekać 10-15 minut i delikatnie zdjąć obręcz.
Deser podawać pokrojony ostrym nożem na niewielkie plastry.
Ile kalorii ma cukinia smażona na maśle
Wersja do druku
Cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników
Składniki:
- 250g białej czekolady
- 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 250g kakaowych herbatników Petit Beurre kakaowe (dwa i pół opakowania)
- 100g kandyzowanych wiśni
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
Do ozdoby:
- pralinki
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
- czekoladowe gwiazdki
Wykonanie:
1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Wisienki przepołowić na pół.
2. Białą czekoladę roztopić na parze (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), odstawić do przestygnięcia.
3. Masło utrzeć do białości. Wlać roztopioną, przestygniętą czekoladę i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.
4. Do czekoladowej masy wsypać herbatniki, dodać wisienki, wiórki kokosowe, cynamon i dokładnie wymieszać łyżką.
5. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i dokładnie, równomiernie ją rozprowadzić, dociskając łyżką. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić czekoladkami oraz pralinkami.
6. Masę wstawić na parę godzin do lodówki, aż dobrze stężeje.
7. Po wyjęciu z lodówki odczekać 10-15 minut i delikatnie zdjąć obręcz.
Deser podawać pokrojony ostrym nożem na niewielkie plastry.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają herbatnikiIle kalorii ma cukinia smażona na maśle
Wersja do druku
Szukaj
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam