Karp marynowany z zielonym chilli lub panierowany w czerownym chilli
Karp panierowany z czerwonym chilli
Składniki:
Panierka na jednego karpia średniej wielkości:
0,5 kg mąki groszkowej Besan
ok. 300 ml wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czerwonego chilli w proszku
pół łyżeczki przyprawy Chat Masala
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji maczamy kawałki karpia w cieście i wrzucamy na głęboki olej do obsmażenia. Po wyjęciu obsypujemy przyprawą Chat Masala.
Karp marynowany z zielonym chilli
Składniki:
Marynata na 1 karpia średniej wielkości:
łyżeczka soli
kilka ziaren pieprzu
łyżeczka chilli w proszku
1 sztuka świeżego zielonego chilli
1 ząbek czosnku
0,5 cm świeżego imbiru
kilka gałązek świeżej kolendry
2 łyżki oleju roślinnego
łyżeczka Haldi (kurkumy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ugniatamy w moździerzu na jednolitą pastę. Boki ryby przecinamy w 4 – 6 miejscach i obsmarowujemy przygotowaną marynatą. Karpia zostawiamy na noc w lodówce. Grillujemy na patelni tuż przed podaniem.
Nie namawiamy oczywiście do zbyt drastycznych posunięć w kwestii urozmaicania świątecznego menu, zdając sobie sprawę z faktu, że spora część tradycjonalistów zapewne podeszłaby do tego pomysłu sceptycznie. Dla osób z bardziej radykalnym podejściem, próby jakichkolwiek zmian w temacie potraw wigilijnych i tak będą zapewne zakrawały o swego rodzaju świętokradztwo. Zawsze można jednak pokusić się o drobne kulinarne urozmaicenia, które z pewnością zaintrygują świątecznych gości, a nawet u tych, z podejściem bardziej konserwatywnym, nie wywołają szoku i sprzeciwu.
Weźmy na przykład karpia. W galarecie, smażony, po żydowsku – w Polsce od lat popularne są różne wariacje na temat tej najpopularniejszej wigilijnej ryby. A gdyby tak tym razem, właśnie za sprawą karpia, wprowadzić na świąteczny stół powiew świeżości rodem z… Indii? Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji „Ganesh” zapewnia, że to doskonały pomysł: Karp w świetny sposób może komponować się za smakiem orientalnych przypraw, takich jak chilli, kurkuma czy imbir, które nie dość, że nadadzą rybie nowego, zaskakującego charakteru, to jeszcze doskonale nas rozgrzeją. I choć połączenie to może wydawać się niektórym dość egzotyczne, to gwarantuję, że będzie ono smakowało nie tylko najbardziej zagorzałym zwolennikom indyjskiej kuchni.
Indie na wigilijny stół możemy spróbować „przemycić” za pomocą karpia na kilka sposobów. Tapinder Sharma prezentuje proste przepisy, które nadadzą Świętom odrobiny orientalnego charakteru.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma dorsz w panierce smażonyWersja do druku
Szukaj
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam