Mielone kotleciki z warzywami
Spis treści
Autor Ewa Madaj
Mięso mielone jest bardzo popularne w naszym kraju. Podawać je można na różne sposoby. Doskonale nadaje się na zwykły obiad, a także wieczorne przyjęcie dla znajomych.

Oto propozycja pysznego dania idealnego na przyjęcie dla znajomych.
Mielone kotleciki z warzywami
Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa mielonego
0,25 kg pieczarek
2 średnie cebulki
1 cukinia
4 – 5 papryk różnokolorowych
1 jajko
1 bułka pszenna
Sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, czosnek (2 ząbki)
Mąka
Przygotowanie
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na masełku. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do mięsa mielonego dodajemy wcześniej zamoczoną w mleku bułkę (wersja krótsza dopuszcza użycie bułki tartej). Pamiętajmy, że przed dodaniem bułkę należy wycisnąć. Następnie dorzucamy do mięsa posiekaną cebulkę, pieczarki oraz przyprawy.
Mięso musi mieć konsystencję taką, aby się nie rozpadało. Kolejnym krokiem jest bowiem uformowanie z niego niedużych kuleczek. Następnie kulki obtaczamy w mące i smażymy (intensywność smażenia w zależności od upodobań).
Przygotowane kotleciki przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę, papryki oraz cukinię. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Pod koniec możemy naczynie odkryć – jeśli oczywiście lubimy wersję bardziej chrupiącą. Ważne, aby papryka zrobiła się miękka.
A na obiad…
Mięso mielone doskonale komponuje się z sosem pieczarkowym lub pomidorowym w formie pulpecików.
Zachęcamy do zrobienia ich w pysznym sosie koperkowym. Przepis jest bardzo prosty. Mięso mielone przygotowujemy jak w poprzednim przepisie i formujemy w większe kulki, które następnie podsmażamy na oliwie. Podsmażone kulki mają być lekko rumiane. Robimy to tylko po to, żeby nie rozleciały się przy gotowaniu. W między czasie wstawiamy wodę do garnka. Gdy osiągniemy wrzątek wrzucamy do niego nasze pulpeciki i gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie do ugotowanych pulpetów dodajemy mąkę oraz śmietanę. Ważne jest, aby śmietanę rozrobić w osobnym kubeczku z gorącą wodą (najlepiej tą z naszego garnka), aby się nie zwarzyła. Podobnie postępujemy z mąką, którą rozrabiamy z zimną wodą. Zarówno śmietanę jak i mąkę dodajemy energicznie mieszając. Gotujemy 5 minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, najlepiej oczywiście świeży, w dość dużej ilości. Takie danie gotujemy jeszcze przez 5 minut, przyprawiając je wcześniej ulubionymi przyprawami do smaku.
Ile kalorii ma kajzerka
Pulpety wieprzowe gotowane kcal
Pomidor malinowy kcal
Cukinia gotowana kcal
Ile kalorii ma pieczarkowa
Ile kalorii ma fasola szparagowa
Wersja do druku

Oto propozycja pysznego dania idealnego na przyjęcie dla znajomych.
Mielone kotleciki z warzywami
Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa mielonego
0,25 kg pieczarek
2 średnie cebulki
1 cukinia
4 – 5 papryk różnokolorowych
1 jajko
1 bułka pszenna
Sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, czosnek (2 ząbki)
Mąka
Przygotowanie
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na masełku. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do mięsa mielonego dodajemy wcześniej zamoczoną w mleku bułkę (wersja krótsza dopuszcza użycie bułki tartej). Pamiętajmy, że przed dodaniem bułkę należy wycisnąć. Następnie dorzucamy do mięsa posiekaną cebulkę, pieczarki oraz przyprawy.
Mięso musi mieć konsystencję taką, aby się nie rozpadało. Kolejnym krokiem jest bowiem uformowanie z niego niedużych kuleczek. Następnie kulki obtaczamy w mące i smażymy (intensywność smażenia w zależności od upodobań).
Przygotowane kotleciki przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę, papryki oraz cukinię. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Pod koniec możemy naczynie odkryć – jeśli oczywiście lubimy wersję bardziej chrupiącą. Ważne, aby papryka zrobiła się miękka.
A na obiad…
Mięso mielone doskonale komponuje się z sosem pieczarkowym lub pomidorowym w formie pulpecików.
Zachęcamy do zrobienia ich w pysznym sosie koperkowym. Przepis jest bardzo prosty. Mięso mielone przygotowujemy jak w poprzednim przepisie i formujemy w większe kulki, które następnie podsmażamy na oliwie. Podsmażone kulki mają być lekko rumiane. Robimy to tylko po to, żeby nie rozleciały się przy gotowaniu. W między czasie wstawiamy wodę do garnka. Gdy osiągniemy wrzątek wrzucamy do niego nasze pulpeciki i gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie do ugotowanych pulpetów dodajemy mąkę oraz śmietanę. Ważne jest, aby śmietanę rozrobić w osobnym kubeczku z gorącą wodą (najlepiej tą z naszego garnka), aby się nie zwarzyła. Podobnie postępujemy z mąką, którą rozrabiamy z zimną wodą. Zarówno śmietanę jak i mąkę dodajemy energicznie mieszając. Gotujemy 5 minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, najlepiej oczywiście świeży, w dość dużej ilości. Takie danie gotujemy jeszcze przez 5 minut, przyprawiając je wcześniej ulubionymi przyprawami do smaku.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma cukinia marynowanaIle kalorii ma kajzerka
Pulpety wieprzowe gotowane kcal
Pomidor malinowy kcal
Cukinia gotowana kcal
Ile kalorii ma pieczarkowa
Ile kalorii ma fasola szparagowa
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas