Jesienno - zimowa dieta
Spis treści
Autor
W polskich domach panuje stereotyp, że kiedy na dworze robi się zimno, powinniśmy spożywać tłuste posiłki. Eksperci programu „Sekrety kobiecych serc” podkreślają - aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii, nie trzeba jeść ciężko i obficie.
Jesienią, kiedy słońca jest mniej, pogarsza się zwykle ogólna kondycja naszego organizmu.
W tym okresie odpowiednio zmodyfikowana dieta, pozwoli nam zachować zdrowie i witalność, dostarczy nam niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania energii, poprawi nasze samopoczucie. Najkorzystniej jest spożywać pięć posiłków dziennie. Aby usprawnić pracę serca, należy uwzględnić w menu jak najwięcej różnorodnych produktów – warzyw, owoców, nasion, ryb oraz tłuszczów roślinnych. Nasze posiłki nie powinny bazować na smażonych mięsach, obficie polanych śmietanowymi sosami, ani na przekąskach typu fast-food. Tego typu potrawy zawierają tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie. Nadmiar cholesterolu może prowadzić do choroby wieńcowej, zawału serca lub udaru mózgu. Tyle samo energii, co schabowy w panierce, dostarczy nam dużo zdrowszy łosoś duszony na oliwie z oliwek z ryżem i warzywami. Zastąpimy w ten sposób nasycone kwasy tłuszczowe nienasyconymi, które chronią serce i wzmacniają układ krążenia, zapobiegając miażdżycy – mówi Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory. Z punktu widzenia prawidłowego żywienia, podstawowym źródłem energii w codziennej diecie powinny być produkty węglowodanowe, zawierające węglowodany złożone (skrobia), bogate w błonnik pokarmowy, natomiast nie zawierające cukrów prostych. Przy wyborze produktów należy kierować się zasadą, że im mniej są przetworzone, tym lepsze dla naszego zdrowia. Kupując pieczywo, wybierajmy chleb ciemny, z mąk pełnoziarnistych, który jest bogatym źródłem skrobi, białka, błonnika i witamin z grupy B. Tego typu niezbędnych składników odżywczych – witamin czy błonnika pokarmowego – dostarczą nam także rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola, groch, bób, ciecierzyca, ponadto ryż brunatny (niełuskany), kasza gryczana i jęczmienna. Wyżej wymienione produkty węglowodanowe powinny znaleźć się w większości codziennych posiłków razem z tłuszczami roślinnymi, w ilościach uwzględniających zapotrzebowanie energetyczne poszczególnych osób. Spożycie tłuszczów ogółem, jako produktów wysokoenergetycznych, należy ograniczać. W prawidłowym menu nie może jednak zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w olejach roślinnych, tłuszczu ryb morskich oraz w produktach do smarowania pieczywa wytwarzanych na bazie olejów roślinnych, np. Flora, Flora pro.activ pomagają usprawniać funkcjonowanie układu krążenia, w tym zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Tłuszcze nasycone, znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, tłuste mięso, mleko i jego przetwory, należy ograniczać. W prawidłowej diecie nie może także zabraknąć warzyw i owoców. Jesienią, kiedy na rynku dostępne są świeże rośliny, powinniśmy uwzględniać ich w jadłospisie jak najwięcej. Warzywa – w przeciwieństwie do owoców, które mają dużą zawartość cukrów prostych – możemy jeść bez ograniczeń. W Polsce w zwyczajowo spożywa się warzywa długo gotowane, nierzadko z zasmażkami. Taki sposób ich przyrządzani, powoduje wypłukiwanie większości witamin i składników mineralnych do wody. O wiele korzystniej jest gotować warzywa na parze lub spożywać je w postaci surowej. Warzywa stanowią źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie, które biorą udział we wszystkich procesach przemiany materii i regulują prawidłowe funkcjonowanie organizmu.W okresie jesiennym cennym uzupełnieniem codziennego jadłospisu są orzechy (dziennie maksymalnie do 10 sztuk, ze względu na kaloryczność). Orzechy (laskowe, pistacjowe, włoskie oraz arachidowe) są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz witamin E, B1 i B6Proste rady w jaki sposób stworzyć jesienne menu, propozycje lekkostrawnych dań oraz informacje na temat prawidłowej troski o zdrowie i kondycję organizmu można znaleźć na stronach internetowych: www.flora.pl, www.pokochajswojeserce.pl.
schabowy smazony kalorie
Ile kalorii ma kromka chleba z masłem
Bób indeks glikemiczny
Wersja do druku

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii kotlet schabowy w panierce kcalschabowy smazony kalorie
Ile kalorii ma kromka chleba z masłem
Bób indeks glikemiczny
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników