Uszka z mięsem w sosie ze świeżej cukinii i kurek
Spis treści
Autor
Tradycyjne uszka nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony. Uszka mogą stać się na przykład doskonałym składnikiem sycącej sałatki lub aromatycznej zapiekanki, w szczególności jeśli nadziane są smacznym, wysokiej jakości mięsem wołowo – wieprzowym. Z mięsnych uszek z powodzeniem przygotować możemy pełne danie obiadowe, które nie tylko nasyci łakomczuchów, ale zadowoli też nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Prostym i szybkim przepisem na obiadowe wykorzystanie tychże pierożków może być połączenie ich z sosem ze świeżej cukinii i kurek.
Składniki:
1 opakowanie uszek z mięsem Jawo
200 g kurek,
250 ml śmietany 18%,
Mała cebula,
200 g cukinii,
1 kostka grzybowa,
50 g masła,
Vegeta do smaku.
Aby przygotować sos, należy pokroić cukinię w słupki wielkości około 0,5 na 4 cm i sparzyć je w gorącej wodzie. Kurki oczyścić i podsmażyć na masełku i cebulce, wcześniej pokrojonej w półplasterki. Do podsmażonych grzybów i cebuli dodać sparzoną cukinię i wymieszać ze śmietaną oraz kostką grzybową. Następnie dusić jeszcze około 15 minut. Pod koniec całość doprawić można Vegetą.
Gdy sos będzie gotowy, wystarczy wrzucić zamrożone uszka na ok. 3 l osolonego wrzątku i gotować przez ok. 14 minut; aż pierożki będą miękkie i sprężyste.
Gorące uszka polać sosem i podawać przyozdobione listkiem pietruszki.
Smacznego!
www.jawo.pl
Ile kalorii mają gołąbki
Ile kalorii ma cebula smażona
Wersja do druku
Prostym i szybkim przepisem na obiadowe wykorzystanie tychże pierożków może być połączenie ich z sosem ze świeżej cukinii i kurek.
Składniki:
1 opakowanie uszek z mięsem Jawo
200 g kurek,
250 ml śmietany 18%,
Mała cebula,
200 g cukinii,
1 kostka grzybowa,
50 g masła,
Vegeta do smaku.
Aby przygotować sos, należy pokroić cukinię w słupki wielkości około 0,5 na 4 cm i sparzyć je w gorącej wodzie. Kurki oczyścić i podsmażyć na masełku i cebulce, wcześniej pokrojonej w półplasterki. Do podsmażonych grzybów i cebuli dodać sparzoną cukinię i wymieszać ze śmietaną oraz kostką grzybową. Następnie dusić jeszcze około 15 minut. Pod koniec całość doprawić można Vegetą.
Gdy sos będzie gotowy, wystarczy wrzucić zamrożone uszka na ok. 3 l osolonego wrzątku i gotować przez ok. 14 minut; aż pierożki będą miękkie i sprężyste.
Gorące uszka polać sosem i podawać przyozdobione listkiem pietruszki.
Smacznego!
www.jawo.pl
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma zupa zacierkowaIle kalorii mają gołąbki
Ile kalorii ma cebula smażona
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn