Roladki po florencku z sosem serowym
Spis treści
Autor
Czeka Cię romantyczna kolacja we dwoje oraz przygotowanie owej kolacji, a kompletnie nie masz pomysłu na to co przygotować? No to podpowiemy...może coś, soczystego z nutką sera i czosnku ... To proponujemy roladki po florencku z sosem serowym :)

Roladki po florencku z sosem serowym
Składniki:
- piersi z kurczaka (2 sztuki po ok. 130 g)
- 2 łyżki szpinaku rozdrobnionego mrożonego
- 2 plasterki sera żółtego typu gouda
- 2 plasterki szynki konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 150 ml białego wytrawnego wina
- Sos serowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, połączyć
z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim filety. Na wierzch położyć po plasterku sera oraz szynki i ciasno zwinąć. Spiąć wykałaczkami i usmażyć na złoty kolor na oleju z obu stron. Następnie podlać winem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Gotowe roladki pokroić w grube plastry, wyłożyć na talerz i polać Sosem serowym Tarsmak. Podawać z białym ryżem lub puree ziemniaczanym.
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Ile kalorii ma wino czerwone wytrawne
Plaster cebuli kcal
Wersja do druku

Roladki po florencku z sosem serowym
Składniki:
- piersi z kurczaka (2 sztuki po ok. 130 g)
- 2 łyżki szpinaku rozdrobnionego mrożonego
- 2 plasterki sera żółtego typu gouda
- 2 plasterki szynki konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 150 ml białego wytrawnego wina
- Sos serowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, połączyć
z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim filety. Na wierzch położyć po plasterku sera oraz szynki i ciasno zwinąć. Spiąć wykałaczkami i usmażyć na złoty kolor na oleju z obu stron. Następnie podlać winem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Gotowe roladki pokroić w grube plastry, wyłożyć na talerz i polać Sosem serowym Tarsmak. Podawać z białym ryżem lub puree ziemniaczanym.
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma pierś z kurczakaIle kalorii ma wino czerwone wytrawne
Plaster cebuli kcal
Wersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan