Wiosna coraz śmielej puka do naszych drzwi. Zagląda też do kuchni, przynosząc świeże warzywa i owoce oraz mnóstwo inspiracji na pyszne dania. Zanim jednak ta najradośniejsza pora roku rozpocznie się oficjalnie, okazja do świętowania nadarza się dokładnie dzień wcześniej – 20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa.

Pomysł na świętowanie tego dnia narodził się w Ameryce w 1985 roku. Od początku inicjatywa miała na celu podkreślać istotną rolę warzyw, owoców i zbóż w naszej codziennej diecie. Ideę Dnia Bez Mięsa najlepiej oddaje hasło „Zmień swoją dietę – zmień świat”. Oto więc znakomita okazja do wprowadzenia zmian w naszym jadłospisie i wzbogacenia go w warzywa i owoce. Propozycje skomponowania smacznych, wiosennych dań przygotowali dla nas kucharze Knorr.

S jak soja, soczewica, smak
Kucharze Knorr zachęcają, by łaskawym okiem spojrzeć na soję i soczewicę, które możemy uczynić nietypowym, ale jakże smakowitym składnikiem dań, także tych tradycyjnych. Soja pomoże nam choćby przygotować oryginalny farsz do pierogów – szefowie kuchni Knorr polecają Pierogi z soją i grzybami. 20 marca warto także wykorzystać w kuchni soczewicę i na stół podać Zapiekaną soczewicę z dynią z dodatkiem pomidorów i czosnku. Brzmi pysznie! Nikt raczej też nie będzie tęsknił za mięsem, gdy spróbuje Duszonej soczewicy z bakłażanem i serem feta.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta - składniki:

    Bulionetka Domowa Warzywna Knorr
    bakłażan, pokrojony w kostkę 1cm x 1 cm - 200 gram
    cebula, pokrojona w kostkę 1cm x 1 cm - 100 gram
    ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 cm x 1 cm - 300 gram
    soczewica zielona - 200 gram
    pomidory pelatti - 250 gram
    oliwa
    liść laurowy
    ziele angielskie
    natka pietruszki, posiekana - 20 gram
kolendra
    kmin rzymski
    kolendra sproszkowana - 1 łyżeczka
    papryka słodka
    papryka
    czosnek, posiekany - 3 ząbki
    marchew, pokrojona w półplastry - 100 gram
    seler naciowy, pokrojony w małe kawałki - 100 gram
    ser feta - 100 gram

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta - Sposób przygotowania:

    Soczewicę przepłucz pod bieżąca wodą.
    W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.
    Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 ml wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz bulionetki warzywne Knorr.
    Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendra w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kawa z cukrem
Ile kalorii ma oliwa z oliwek
Ile kalorii ma seler naciowy
Ile kalorii ma oliwa z oliwek
Ile kalorii ma papryka czerwona
Ile kalorii ma gruszka
Ile kalorii ma bakłażan
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii mają klementynki
Ile kalorii ma ser feta
Plaster cebuli kcal
Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii ma bakłażan
Zupa ziemniaczana z kiełbasą kalorie

Wersja do druku