Dzień Bez Mięsa
Pomysł na świętowanie tego dnia narodził się w Ameryce w 1985 roku. Od początku inicjatywa miała na celu podkreślać istotną rolę warzyw, owoców i zbóż w naszej codziennej diecie. Ideę Dnia Bez Mięsa najlepiej oddaje hasło „Zmień swoją dietę – zmień świat”. Oto więc znakomita okazja do wprowadzenia zmian w naszym jadłospisie i wzbogacenia go w warzywa i owoce. Propozycje skomponowania smacznych, wiosennych dań przygotowali dla nas kucharze Knorr.
S jak soja, soczewica, smak
Kucharze Knorr zachęcają, by łaskawym okiem spojrzeć na soję i soczewicę, które możemy uczynić nietypowym, ale jakże smakowitym składnikiem dań, także tych tradycyjnych. Soja pomoże nam choćby przygotować oryginalny farsz do pierogów – szefowie kuchni Knorr polecają Pierogi z soją i grzybami. 20 marca warto także wykorzystać w kuchni soczewicę i na stół podać Zapiekaną soczewicę z dynią z dodatkiem pomidorów i czosnku. Brzmi pysznie! Nikt raczej też nie będzie tęsknił za mięsem, gdy spróbuje Duszonej soczewicy z bakłażanem i serem feta.
Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta - składniki:
Bulionetka Domowa Warzywna Knorr
bakłażan, pokrojony w kostkę 1cm x 1 cm - 200 gram
cebula, pokrojona w kostkę 1cm x 1 cm - 100 gram
ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 cm x 1 cm - 300 gram
soczewica zielona - 200 gram
pomidory pelatti - 250 gram
oliwa
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki, posiekana - 20 gram
kolendra
kmin rzymski
kolendra sproszkowana - 1 łyżeczka
papryka słodka
papryka
czosnek, posiekany - 3 ząbki
marchew, pokrojona w półplastry - 100 gram
seler naciowy, pokrojony w małe kawałki - 100 gram
ser feta - 100 gram
Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta - Sposób przygotowania:
Soczewicę przepłucz pod bieżąca wodą.
W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.
Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 ml wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz bulionetki warzywne Knorr.
Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendra w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kawa z cukremIle kalorii ma oliwa z oliwek
Ile kalorii ma seler naciowy
Ile kalorii ma oliwa z oliwek
Ile kalorii ma papryka czerwona
Ile kalorii ma gruszka
Ile kalorii ma bakłażan
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii ma feta light odtłuszczona
Ile kalorii mają klementynki
Ile kalorii ma ser feta
Plaster cebuli kcal
Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie
Pierogi ruskie kalorie 10 szt
Ile kalorii ma bakłażan
Zupa ziemniaczana z kiełbasą kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn